Acţiunile Nuclearelectrica au explodat la bursă, crescând cu 11% luni dimineaţă la un maxim istoric de 38,8 lei pe unitate, adică o valoare de piaţă de 11,7 miliarde de lei

Autori: Roxana Rosu , Liviu Popescu 27.09.2021

La ora 10:30 acţiunile singurului producător de energie nucleară din România se tranzacţionează la preţul istoric de 38,8 lei la bursa de la Bucureşti, în creştere cu 11% faţă de şedinţa precedentă, pe fondul unor tranzacţii de aproximativ 1,5 milioane de lei.

Astfel Nuclearelectrica (SNN), companie la care statul român are 82,5%, ajunge la o valoare de piaţă de 11,7 miliarde de lei, plus 110% faţă de începutul acestui an. Spre comparaţie indicele BET urca la ora redactării acestei ştiri cu 0,7%.

Astăzi, 27 septembrie, este a cincea şedinţă consecutivă când acţiunile SNN sunt pe plus, potrivit datelor BVB. Analiştii chestionaţi de ZF consideră că preţurile în creştere la energie se vor reflecta în rezultatele societăţii şi se aşteaptă şi la o posibilă solicitare de dividende speciale din partea statului român.

„Creşterea atât pe Nuclearelectrica, cât şi pe Romgaz a început odată cu apariţia în presă a unor comentarii aparţinând unor oficiali din guvern cu privire la posibilitatea ca statul să ceară dividende speciale de la societăţile unde este acţionar majoritar. Respectivele sume ar trebui folosite pentru acoperirea compensării creşterii facturilor la energie şi gaze. Probabil că emitenţii vizaţi sunt cei care au cash disponibil în conturile bancare. Probabil că SNN este un emitent vizat şi de aceea creşterea a fost mai puternică faţă de ceea ce s-a întâmplat în cazul SNG“, spune Marcel Murgoci, director de tranzacţionare al Estinvest, pentru ZF.

Nuclearelectrica avea la jumătatea acestui an capitaluri proprii de 7,4 mld. lei, un rezultat reportat de 4 mld. lei, numerar de 703,3 mil. lei (plus 28,7% faţă de S1/2020) şi 1,23 mld. lei în depozite bancare (minus 24%), potrivit datelor din raportul semestrial.

„Cred că investitorii se aşteaptă la un dividend special, nu mă aşteptam să văd aşa creşteri pe SNN. Dacă luam strict rezultatele la şase luni şi dublarea preţului acţiunii, nu cred că preţul acţiunii a crescut mai mult decât rezultatele. Dar şi preţul energiei electrice a crescut foarte mult de la începutul anului, aşa că investitorii estimează rezultate mult mai bune pentru ultimele şase luni ale anului. Vom vedea dacă o parte din câştigul mai mare va fi impozitat mai mult pentru companiile din energie“, afirmă Dragoş Mesaroş, director de tranzacţionare al Goldring, pentru ZF.