Un sfert din tranzacţiile pentru investiţii au fost realizate cu proiecte industriale şi logistice în 2021: S2 a adus două noi mari tranzacţii şi un nume nou pe piaţă

Autor: Bogdan Alecu 29.09.2021

CTP a fost cel mai activ cumpărător pe piaţa locală, reuşind să îşi extindă portofoliul la peste 1,7 mil. mp de centre logistice, atât prin construcţii noi, cât şi prin noi achiziţii. Anul 2021 a fost şi cel al intrării unui nou jucător pe piaţa locală - Fortress.

Tranzacţii de investiţii de peste 145 mil. euro au fost realizate pe piaţa locală în primele nouă luni ale acestui an, reprezentând achiziţii de proiecte industriale, potrivit datelor centralizate de ZF.

Investiţiile în sectorul industrial au reprezentat 24% din volumul total înregistrat în primul semestru, cu tranzacţii semnificative în oraşele regionale (CTP şi Globalworth au fost cumpărători), în timp ce restul de 10% au fost direcţionate către sectorul de retail şi sectorul hotelier, marcând intrarea a doi noi investitori pe piaţa locală, precum şi o revenire a interesului pentru aceste pieţe. Consultanţii Colliers remarcă faptul că lipsa proiectelor actuale de pe piaţă, care caută să fie vândute, subliniază adevărata amploare a interesului investitorilor pentru acest segment, susţinut de piaţa logistică puternică din timpul pandemiei. O altă categorie de active imobiliare care a trecut cu bine peste provocări şi a înregistrat un interes bun a fost cea a parcurilor de retail, a centrelor comerciale cu chiriaşi ancoră puternici şi a magazinelor de bricolaj.

„Anul 2021 ar putea părea oarecum lent din perspectiva volumelor în comparaţie cu unii dintre anii precedenţi, dar nu trebuie să judecăm o carte doar după copertă şi nici o anumită perioadă de timp doar din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate. În ceea ce priveşte interesul investitorilor şi mişcările favorabile pentru preţurile activelor prime, nu este deloc un an rău, dimpotrivă. Există, de asemenea, câteva tranzacţii mari în diferite stadii ale procesului de vânzare. Un amestec de jucători, cu experienţă în piaţă sau noi, arată interes şi ar trebui, de asemenea, să încheie câteva achiziţii semnificative înainte de sfârşitul anului. După ce în ultimii ani au rămas în umbră din cauza concurenţei acerbe, investitorii autohtoni încep să facă oferte, concentrându-se în special pe tranzacţiile din retail. Având în vedere cererile de proprietăţi care generează un flux de numerar stabil şi consistent, caracterizat de contracte de închiriere de lungă durată, este probabil ca nivelurile puternice de investiţii să continue pe tot parcursul lui 2021 şi ne aşteptăm ca volumul total al tranzacţiilor imobiliare comerciale să ajungă la 700-800 de milioane de euro până la sfârşitul anului”, explică Anca Merdescu, associate director investment Services la Colliers.

A doua jumătate a anului a adus intrarea pe piaţa locală a sud-africanilor de la Fortress, care au cumpărat centrul logistic ELI Park I de la Element Industrial şi Pavăl Holding.

Tranzacţia marchează intrarea directă pe piaţa industrială locală a fondului de investiţii Fortress din Africa de Sud, care deţine 23% din acţiunile NEPI-Rockcastle, cel mai mare dezvoltator de malluri şi centre comerciale din România, şi prima vânzare pe segmentul logistic pentru Element Industrial şi Pavăl Holding.

ELI Park 1 a fost dezvoltat în joint-venture de Element Industrial, un business dezvoltat de investitorul Ionuţ Dumitrescu, şi Pavăl Holding, fondul de private equity fondat de antreprenorii Dragoş şi Adrian Pavăl, care deţin businessul Dedeman. Proiectul localizat la o distanţă de 4 km de centura Bucureştiului, cu acces direct la un drum naţional cu patru benzi, DN 7, găzduieşte chiriaşi importanţi precum Artic, Paste Băneasa, Décor Floor, Mobilier 1, Euro Games Technology, NOVOMATIC şi Kalapod.

CTP, cel mai mare dezvoltator şi administrator de spaţii logistice şi industriale de clasa A din România, cu peste 1.850.000 mp suprafaţă închiriabilă, a achiziţionat aproximativ 112.000 de metri pătraţi de spaţii industriale de la Zacaria Industrial, reprezentând parcuri logistice în patru oraşe din România şi marcând direcţia strategică a grupului de a îşi face simţită prezenţa în oraşe noi precum Craiova şi a-şi întări prezenţa în oraşe precum Sibiu, Arad şi Oradea.

Prin această achiziţie, CTP se apropie de obiectivul său pentru anul 2021, de a deţine 2.000.000 de metri pătraţi de depozite pe piaţa locală.

ZF a scris încă din luna iulie că CTP discută cu Zacaria achiziţia mai multor centre logistice, printre care cele din Sibiu, Craiova şi Oradea. La acel moment achiziţia de la Zacaria era doar una dintre posibilele tranzacţii luate în calcul de CTP.  Astfel, la Arad şi la Sibiu, CTP îşi consolidează şi îşi extinde portofoliul deja existent în cele două oraşe extrem de relevante pentru coridoarele logistice paneuropene. Oradea, de asemenea, devine un punct nodal pe harta CTP, prin prisma noilor spaţii achiziţionate, dar şi a proiectului de construire a terminalului cargo al aeroportului din Oradea pe care compania l-a câştigat recent, în urma unei licitaţii desfăşurate în luna august 2021. Mai mult decât atât, prin această achiziţie, CTP adaugă o locaţie nouă în portofoliul său, în Craiova, oraşul care face legătura din punct de vedere logistic între Bucureşti şi zona de vest a ţării.

În 2020, CTP a mai realizat o serie de tranzacţii similare, printre care achiziţia platformei A1 Business Park din Dragomireşti Vale de la Cromwell Property Group şi cea a parcului industrial Equest Logistic Park, situat pe autostrada 1, în apropiere de Bucureşti, de la Forum Serdika.

Până la această tranzacţie CTP deţinea depozite de clasa A în 10 oraşe din România: Arad, Bucureşti, Cluj-Napoca, Deva, Piteşti, Sibiu, Timişoara, Turda, Ineu şi Salonta. În Europa Centrală şi de Est, compania este cel mai mare dezvoltator de parcuri industriale şi logistice cu un portofoliu de 6,6 milioane mp pe care şi-a propus să-l extindă la 10 milioane mp până în 2023.

Tot anul acesta CTP a cumpărat alte patru centre de la Catalyst în Arad, Caransebeş şi Timişoara într-o tranzacţie de 23 mil. euro. De asemenea şi Oresa a cumpărat de la Bogdan Piţigoi centrul Solo Park de la Iaşi, într-o tranzacţie de 15 mil. euro, iar Globalworth a cumpărat de la Global Vision două proiecte industriale contra sumei de aproape 18 mil. euro.

Tot în prima jumătate a acestui an Globalworth Industrial şi-a extins portofoliul prin achiziţionarea a două proiecte industriale ce însumează suprafaţa de 27.000 de metri pătraţi de la Global Vision.

Valoarea tranzacţiilor IPW Arad (Industrial Park West Arad) şi IPW Oradea (Industrial Park West Oradea) se ridică la aproape 18 milioane de euro.

Parcul din Craiova, Southern Industrial Park are o suprafaţă de 40.000 mp şi oferă spaţii industriale de clasă A pentru producţie, logistică sau R&D.

Dezvoltarea sa a demarat în 2018 când Zacaria a anunţat construcţia unui parc industrial de 53.000 mp în urma unei investiţii de 28 mil. euro.

Dezvoltatorul imobiliar Zacaria, parte a grupului internaţional Alf Mizzi & Sons, fondat în Malta, construieşte un parc industrial de 53.000 de metri pătraţi în Craiova, în urma unei investiţii totale de 28 milioane de euro, finanţată de OTP Bank România.

La începutul anului cinci tranzacţii au fost parafate pe piaţa logistică, iar şi atunci CTP a fost printre cei mia mari cumpărători. Cinci tranzacţii cu centre logistice au fost încheiate în primul trimestru al acestui an, iar dintre acestea patru au avut drept cumpărător CTP, cel mai mare dezvoltator şi administrator pe termen lung de parcuri industriale şi logistice premium din România şi din Europa Centrală şi de Est fondat de olandezul Remon Vos.

Singura tranzacţie din T1 în care CTP nu a fost cumpărător a fost cea în care

Bogdan Piţigoi a vândut parcul logistic şi industrial Solo Iaşi către fondul de investiţii Oresa.

Grupul Tester avea deja aprobat în vara anului trecut un Plan Urbanistic Zonal pentru un nou depozit de 10.000 mp, iar demararea construcţiei acestuia trebuia să înceapă la finalul anului trecut, iar investiţia era de 7,5 mil. euro.

Grupul Tester are în plan şi continuarea investiţiilor în birouri, în cea de-a doua fază a proiectului Ideo, proiectul Ideo 2, având deja autorizaţie de construire.

Această tranzacţie a fost parafată la scurt timp după ce fondul de investiţii sud-african Fortress REIT a intrat în discuţii pentru parcul logistic ELI Park 1 din Chitila de la Element Industrial şi Dedeman. Fortress este şi cel mai mare acţionar al NEPI-Rockcastle, principalul proprietar de malluri şi centre comerciale din România.

Răzvan Iorgu, managing director al companiei de consultanţă imobiliară CBRE, declara la finalul anului trecut într-un interviu pentru ZF că sectorul industrial este acum vedeta pieţei de real estate datorită creşterii puternice şi faptul că dincolo de noii jucători locali Element Industrial şi Global Vision sunt şi fonduri de investiţii interesate de piaţa locală.

CTP a achiziţionat aproximativ 112.000 mp de spaţii industriale de la Zacaria Industrial, reprezentând parcuri logistice în patru oraşe din România.

Anca Merdescu, associate director investment services la Colliers. Anul 2021 ar putea părea oarecum lent din perspectiva volumelor în comparaţie cu unii dintre anii precedenţi, dar nu trebuie să judecăm o carte doar după copertă şi nici o anumită perioadă de timp doar din punctul de vedere al tranzacţiilor încheiate.