Clienţii RCA din categoria asiguraţilor cu risc ridicat pot solicita BAAR o ofertă pentru RCA

Autor: Roxana Rosu 28.09.2021

ASF a solicitat companiilor de asigurare să informeze clienţii cu privire la încadrarea lor în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, aceştia putând, conform legii, să solicite Biroului Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR) o ofertă pentru încheierea unui contract RCA.

Astfel, dacă un client primeşte de la cel puţin trei asigurători diferiţi oferte ale căror prime de asigurare RCA sunt cu 36% (factorul "N" - https://www.baar.ro/asigurati-cu-risc-ridicat/) mai mari faţă de tariful de referinţă, aferent segmentului de risc din care fac parte, sunt încadraţi în categoria asiguraţilor cu risc ridicat, potrivit Legii nr. 132/2017.

Factorul "N" este stabilit de către BAAR şi este calculat pentru un vehicul cu aceleaşi caracteristici tehnice cu cele ale vehiculului pentru care se solicită asigurarea, precum şi pentru aceeaşi clasă de bonus-malus a asiguratului/utilizatorului. Caracteristicile tehnice ale vehiculelor se vor raporta la capacitatea cilindrică, cu excepţia vehiculelor cu motoare electrice, caz în care se va ţine seama de puterea acestora.

În conformitate cu art. 19 din Legea nr. 132/2017, un asigurat cu risc ridicat se poate adresa BAAR pentru formularea unei oferte de asigurare, iar BAAR va formula o ofertă de asigurare calculată pornind de la tariful de referinţă şi îi va aloca acestuia un asigurător RCA în vederea încheierii contractului RCA.

Biroul Asigurătorilor de Autovehicule trebuie să soluţioneze cererea asiguratului cu risc ridicat în maxim 20 de zile de la depunerea documentelor.

Pentru alocarea contractului RCA unui asigurător RCA, oferta trebuie acceptată de client.

Solicitarea ASF, adresată intermediarilor în asigurări, vine în contextul retragerii de către ASF a autorizaţiei de funcţionare a City Insurance şi promovării cererii privind deschiderea procedurii falimentului împotriva societăţii.