Lucrările de reparaţie din rafinăria Petromidia Năvodari sunt aproape de finalizare. Instalaţiile vor fi repornite etapizat, până la finele lunii octombrie

Autor: Roxana Rosu 28.09.2021

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului KMG International, a finalizat mare parte din lucrările de revizie de pe platforma Petromidia şi efectuează ultimele verificări tehnice în vederea repornirii producţiei.

Instalaţiile vor fi repornite etapizat şi vor atinge, până la finele lunii octombrie, randamentele optime de funcţionare.

Activitatea de producţie de la Petromidia a fost oprită în urma incendiului din 2 iulie, izbucnit la instalaţia de Hidrofinare Petrol Motorină (HPM). Această instalaţie a fost izolată tehnologic, finalizarea reconstrucţiei şi repornirea ei urmând să aibă loc în cursul anului 2022.

„Echipele de specialişti din cadrul companiei, împreună cu cei din Rominserv şi susţinuţi de companii cu expertiză, au reuşit, în perioada iulie – septembrie, să verifice, să repare şi să testeze activele de producţie, toate fiind în linie cu obiectivul de a ne îmbunătăţi constant performanţele tehnice şi de siguranţă în exploatare. Le mulţumim colegilor şi partenerilor pentru efectuarea corespunzătoare a acestor operaţiuni. Împreună, avem o mare responsabilitate în protejarea angajaţilor, a comunităţii şi a mediului înconjurător, dar şi în aprovizionarea cu produse petroliere a României şi a ţărilor din regiunea Mării Negre”, a declarat Felix Crudu Tesloveanu, directorul general al Rompetrol Rafinare.

Lucrările au vizat verificarea unui număr semnificativ de conducte, remedierea sau înlocuirea lor, iar toate celelalte echipamente au fost verificate şi remediate, unde a fost necesar. Totodată, cablurile de instrumentaţie şi cele electrice au fost înlocuite, în fiecare instalaţie au fost verificate toate elementele şi echipamentele care ţin de siguranţa în operare, iar personalul operator al rafinăriei a fost reinstruit şi recertificat.

Pe parcursul lucrărilor, au fost implicate peste 20 de companii, iar aproximativ 1000 de angajaţi au lucrat pentru repunerea în funcţiune a instalaţiilor (angajaţii Rompetrol Rafinare, Rominserv şi specialişti din companiile contractate).

Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare, operatorul rafinăriilor Petromidia Năvodari şi Vega Ploieşti, sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român prin Ministerul Energiei (44,7%).