Contzilla.ro: Trecerea activităƫii de soluƫionare a contestaƫiilor de la ANAF la Ministerul Finanƫelor se amână din nou, până la 31 martie 2022

Ziarul Financiar 28.09.2021

În ultima lună a anului 2020, s-a publicat Legea nr. 295 care conƫine un set important de modificări şi completări aduse Codului de procedură fiscală, printre care şi o măsură apreciată ca fiind una pozitivă de către specialiştii în domeniu: transferul activităƫii de soluƫionare a contestaƫiilor din subordinea ANAF în subordinea Ministerului de Finanƫe.

În prezent, ANAF funcţionează în baza Hotărârii Guvernului nr. 520/2013, ca organ de specialitate al administraţiei publice centrale în subordinea Ministerului Finanţelor şi are ca obiect de activitate colectarea veniturilor bugetului de stat, aplicarea unitară a prevederilor legislaţiei privind impozitele, taxele, contribuţiile sociale şi alte venituri bugetare în domeniul său de activitate, exercitarea prerogativelor stabilite de lege prin aplicarea unui tratament echitabil tuturor contribuabililor, combaterea evaziunii fiscale, precum şi aplicarea în domeniul vamal a măsurilor specifice rezultate din Programul de guvernare şi din legislaţia în domeniul vamal.

În realizarea funcţiilor sale, ANAF soluţionează şi contestaţiile şi plângerile prealabile formulate împotriva actelor emise în exercitarea atribuţiilor.

Legea nr. 295/2020, dispunea ca Ministerul Finanţelor Publice să preia, în termen de 6 luni, de la data publicării, de la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Direcţia Generală de Administrare a Marilor Contribuabili şi direcţiile generale regionale ale finanţelor publice, activitatea de soluţionare a contestaţiilor formulate împotriva titlurilor de creanţă, precum şi a altor acte administrativ-fiscale emise de organul central fiscal, posturile şi personalul aferent acesteia. Direcţia generală de soluţionare a contestaţiilor urma sa fie preluată ca structură funcţională în cadrul aparatului propriu al Ministerului Finanţelor.

Însă în luna iunie 2021 termenul de preluare a fost prorogat până la 1 octombrie 2021 iar recent, în 27.09.2021, Ministerul Finanƫelor a publicat un alt proiect prin care intenƫionează să amâne din nou această preluare, până la 31 martie 2022.

Potrivit proiectului de ordin, preluarea activităţii de soluţionare a contestaţiilor nu se poate realiza în absenţa aprobării modificărilor şi completărilor actelor normative de organizare şi funcţionare a Ministerului Finanţelor şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală. Preluarea acestei activităţi ar reprezenta un proces laborios şi de durată, presupunând atât elaborarea unei legislaţii secundare/terţiare, cât şi efectuarea unor operaţiuni administrative şi organizatorice complexe.