Cum se explică instituirea carantinei de noapte doar pentru nevaccinaţi: Nu toţi îşi fac teste din 3 în 3 zile

Autor: Andreea Tobias 28.09.2021

Medicul Valeriu Gheorghiţă a explicat de ce carantina de noapte se aplică doar pentru nevaccinaţi. Aceste aspecte sunt reevaluate periodic, însă regula are o motivaţie practică, şi anume că nu toţi îşi fac teste din 3 în 3 zile.

Întrebat de ce de la carantina de weekend sunt exceptate persoanele vaccinate, în condiţiile în care certificatul COVID este emis inclusiv pentru persoanele testate sau trecute prin boală, medicul Valeriu Gheorghiţă a răspuns că explicaţia este de ordin practic.

„Dacă eu vreau să ies astăzi din casă ar însemna că trebuie să am un test făcut şi negativ. Nu toată lumea are un test făcut în ultimele 48 sau 72 de ore ca să iasă din casă. Sigur că din punct de vedere epidemiologic, al riscului de răspândire a bolii, o persoană care este vaccinată cu schema completă şi are cel puţin 10 zile de la a doua doză, la fel ca o persoană care este trecută prin boală, la fel ca o persoană care e testată negativ reprezintă un risc scăzut de infectare. Practic, însă, este foarte greu să aplici această prevedere cu un test negativ pentru că nu toată lumea îşi face test din 3 în 3 zile ca să poată să iasă din casă”, a răspuns medicul.

Valeriu Gheorghiţă afirmă că aplicabilitatea regulilor este mult mai uşoară la cei care au dovadă de vaccinare, dar „lucrurile acestea sunt reevaluate periodic şi vor fi revizuite dacă sunt probleme”.