Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR, şi Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner CITR, au fost aleşi în conducerea principalelor organizaţii din domeniul insolvenţei, INPPI şi UNPIR

Autor: Roxana Rosu 28.09.2021

Vasile Godîncă-Herlea şi Alina Popa, specialişti din cadrul CITR, parte a Impetum Group, au fost aleşi în conducerea a două organizaţii din domeniul insolvenţei, respectiv Consiliul de Conducere al Institutului Naţional Pentru Pregătirea Practicienilor In Insolvenţă (INPPI) şi Consiliul Naţional de Conducere al Uniunii Naţionale a Practicienilor în Insolvenţă (UNPIR).

Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR, a fost ales membru în Consiliul Naţional de Conducere al UNPIR, organismul de organizare al practicienilor în insolvenţă.

La rândul său, Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner CITR, a fost aleasă ca membru în Consiliul de Conducere al INPPI, singura instituţie de învăţământ care pregăteşte practicieni în insolvenţă.

“Profesia de practician în insolvenţă se interpune la graniţa dintre mai multe discipline: Economie, Evaluare, Marketing, cea mai importantă fiind Dreptul, bineînţeles. Pregătirea practicienilor în insolvenţă este un element cheie pentru dezvoltarea domeniului, mai ales în acest moment când legislaţia este în schimbare. În calitate de membru al Consiliului de Conducere îmi propun să sprijin dezvoltarea profesiei şi să continui eforturile de identificare şi promovare a celor mai bune practici din domeniul nostru”, a declarat Alina Popa, Senior Lawyer & Insolvency Practitioner, CITR.

Alegerea celor doi reprezentaţi ai CITR vine într-un moment în care legislaţia din România în domeniul insolvenţei este în schimbare şi în armonizare cu legislaţia europeană. În acest context, CITR are calitatea de expert în consorţiul selectat  de Comisia Europeană, consultant al Ministerului Justiţiei pentru implementarea Directivei UE nr. 2019/1023 în domeniul prevenţiei şi restructurării în România.

 ”Evoluţia meseriei de practician în insolvenţă este cea care face ca rolul pentru care am fost ales să fie unul plin de provocări şi de oportunităţi. Evoluţia şi trendurile în economie determină, de asemenea, modul în care un practician în insolvenţă îşi va desfăşura activitatea. Vedem în această perioadă faptul că multe sectoare de activitate din România întâmpină probleme ca urmare a blocajelor globale din lanţurile de aprovizionare şi recenta evoluţie a preţurilor. Un exemplu ar fi companiile din industrie ce au dificultăţi în achiziţionarea materiei prime precum oţel sau aluminiu, dar şi a semiconductorilor, în acest din urmă caz penuria fiind preconizata să afecteze industriile conexe şi în 2022. Astfel, adaptarea şi schimbul de bune practici din anumite industrii sunt elemente cheie în desăvârşirea unui practician în insolvenţă, astfel că îmi propun să contribui la înţelegerea mai temeinică a nevoilor practicienilor şi la facilitarea interacţiunii acestora cu mediul de business, pentru a crea cadrul propice de a readuce businessuri în circuitul economic”, spune Vasile Godîncă-Herlea, Managing Partner CITR.

Conform rapoartelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului (ONRC), de la începutul anului şi până la sfârşitul lunii iulie au intrat în insolvenţă peste 3.500 de companii, în creştere cu 11% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Aproape o treime (30%) din companiile intrate în insolvenţă în acest an sunt din comerţ, 16% din domeniul construcţiilor şi 12% din industria prelucrătoare. Aceste prime 3 domenii sunt în creştere fiecare cu aproximativ 15% în ceea ce priveşte numărul insolvenţelor faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent.

Mai mult, la 1 august aproape 23.000 de companii erau în insolvenţă la nivel naţional, dintre care 72% erau în stadiul de faliment. Nu toate aceste companii erau active în economie la momentul intrării în dificultate, doar 9.800 depuseseră bilanţuri în 2020.