Industria fondurilor mutuale: 10 mld. euro, 5% din PIB şi 515.000 de investitori. Care sunt următorii paşi, cei cu privire la debirocratizare?

Autori: Tibi Oprea , Eduard Ivanovici 02.10.2021

♦ În ultimul an, activele industriei locale de fonduri au crescut cu 2 mld. lei, iar numărul investitorilor cu 100.000 de persoane.

O sumă de 10 miliarde de euro în administrare, prin acţiuni, titluri de stat dar şi depozite, adică echivalentul a 5% din produsul intern brut al României, şi aproximativ jumătate de milion de investitori: maxime istorice pentru fiecare caz. Aceştia sunt principalii para­metrii ai industriei fondurilor mutuale din România, instrumente de investiţii care pot fi achiziţionate online sau prin intermediul unităţilor bancare şi care oferă investitorilor expunere la principalele companii listate la Bursa de la Bucureşti, dar şi pe pieţele externe.

„Comparativ cu 1 septembrie anul tre­cut, avem 100.000 de investitori noi în in­dustria de fonduri de investiţii. Sunt 122 de fonduri şi, poate şi mai important, sun­tem la aproape 50 de miliarde de lei sub admi­nistrare, însemnând aproximativ 5% din PIB-ul României. Poate şi mai im­portant este că avem aproape 2 miliarde de lei în administrare în plus faţă de anul trecut“, a afirmat marţi, 28 septembrie, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Admi­nistratorilor de Fonduri din România (AAF).

Orice român poate deveni investitor printr-un fond mutuale putând alege spe­cificul investiţiei în funcţie de apetitul pentru risc: fond de obligaţiuni, pentru cei care nu sunt toleranţi la volatilitate, dar şi randamentele vor fi pe măsura siguranţei, fonduri de acţiuni – pentru cei care preferă instrumente riscante şi randamente mai mari, dar şi alte tipuri de fonduri, precum multiactive, randament absolut, capital garantat.