Ungaria împachetează semnarea acordului pentru gaze cu Gazprom într-un scandal diplomatic cu Ucraina

Autor: Catalina Apostoiu 29.09.2021

Ce ar atrage mai mult atenţia asupra unui guvern al unei ţări mici est-europene care se străduie să intre în graţiile Moscovei decât un scandal diplomatic cu Ucraina? În vară, ministrul ungar de externe Peter Szijjarto declara că Ungaria este pregătită să ajute în continuare Ucraina pe viitor. Acum, acesta se declară „profund indignat“ de decizia guvernului ucrainean de a porni un „atac“ pe lângă Comisia Europeană cu privire la un contract pe care Ungaria l-a semnat cu gigantul rus Gazprom pentru livrări de gaze pe termen lung. „Pentru Ungaria, siguranţa energetică este o problemă de securitate, suveranitate, o problemă economică, mai degrabă decât politică. Nu poţi încălzi locuinţe cu declaraţii politice“, a ţinut să sublinieze oficialul ungar, potrivit Reuters.

Oficialul ungar a adăugat că miş­carea Ucrainei este „neprie­te­noasă“ având în vedere susţinerea de care ţara a beneficiat din partea Ungariei, cum ar fi „ventilatoare, echi­pamente medicale, vacanţe pentru copii şi finanţare de inves­tiţii“, notează Budapest Business Journal.

În vară, Ungaria a donat ventilatoare Ucrainei, iar Szijjarto anunţa că ţara sa este pregătită să furnizeze gaze Ucrainei pentru a o ajuta să-şi acopere deficitul. Ministrul remarca de asemenea că Ungaria a fost prima ţară care a stabilit relaţii diplomatice cu Ucraina după câştigarea independenţei în 1991, adăugând că Ungaria este al patrulea cel mai important partener comercial al Ucrainei din UE.

Ministerul ungar de externe l-a convocat pe ambasadorul Ucrainei pentru a protesta faţă de decizia Kievului de a cere Uniunii Europene să revizuiască un nou acord pe termen lung pentru gaze încheiat de Ungaria cu Gazprom, relatează Bloomberg.

Ungaria şi Gazprom au semnat la începutul acestei săptămâni un acord pe 15 ani prin care gigantul rus va livra 3,5 miliarde de metri cubi de gaze via interconectorul sârbo-ungar care va deveni operaţional pe 1 octombrie şi încă un miliard de metri cubi via Austria, Ucraina, principal la rută pentru livrarea de gaze până acum fiind ocolită.

Ucraina a anunţat că va cere Comisiei Europene să evalueze dacă acordul încalcă reglementările europene din domeniul energiei. Potrivit oficialilor ucraineni, acordul a fost determinat mai degrabă de motive politice decât de interese economice.

Acordul Ungariei cu gigantul rus Gazprom „afectează interesele naţionale ale Ucrainei“ şi a fost încheiat pentru „a face pe plac Kremlinului“, se arată într-un comunicat al ministerului ucrainean de externe.

La rândul său, ministrul ungar de externe a declarat că Ucraina se amestecă în treburile ţării sale. „Consumul european de gaze nu va scădea, cum nu va scădea nici rolul Gazpromului“, a declarat Szijjarto.

Când Ungaria a convenit termenii noului acord la finalull lunii august, Szijjarto declara că preţul a fost stabilit, dar nu a oferit detalii. Acum, acesta a precizat că consumatorii individuali vor continua să plătească unele dintre cele mai reduse preţuri la gaze din Europa, potrivit Reuters.

Acordul va acoperi aproximativ jumătate din consumul anual de gaze al Ungariei, cuprins între 9 şi 10 miliarde de metri cubi.