Spitalul Universitar de Urgenţă vrea să atragă 200 mil. euro prin PNRR pentru dublarea suprafeţei şi modernizare

Autor: Georgiana Mihalache 29.09.2021

Spitalul Universitar de Urgenţă din Bucureşti, cea mai mare unitate spitalicească de stat din Capitală, a iniţiat un proiect de extindere a unităţii cu încă patru aripi noi prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), care urmează să ducă spitalul de la o suprafaţă desfăşurată de 60.000 mp, la dublu, circa 130.000 mp, din datele managerului spitalului, Cătălin Cîrstoiu.

„Am depus un proiect de investiţie pentru aprobare, este vorba de o investiţie in extinderea spitalului, în două faze: în prima este vorba de extinderea şi modernizarea a două aripi ale spitalului, plus ambulatoriu, un spaţiu educaţional, un corp nou, iar a doua fază este extinderea celorlalte două aripi, pentru aceasta am depus proiectul. Este vorba despre creşterea calităţii în principal, nu neapărat a numărului de paturi. Vrem să ne îndreptăm spre crearea unui spital verde, să schimbăm modul de generare a energiei în conformitate cu recomandările europene”, a spus pentru ZF managerul Spitalului Universitar, medicul Cătălin Cîrstoiu.

El a precizat că nu poate oferi proiectul pentru consultare.

De asemenea, investiţia urmează să fie în jurul a 200 mil. euro, dar depinde de calculele care reies după studiile de fezabilitate.

„Vor fi două corpuri mari, duble ca nivel de înălţime decât e spitalul acum”. Terenul pe care urmează să fie construite cele două noi corpuri, dacă proiectul va fi pus în practică, aparţine Spitalului Universitar şi este chiar în prelungirea structurii actuale a unităţii.

Următorul pas în acest proiect de investiţie este aprobarea de către Comisia Europeană.

„Sper să fie un proiect finanţat, ar fi un prim spital în Bucureşti care să răspundă legislaţiei de mediu, de siguranţă la incendiu. În timp ce corpul medical s-a luptat cu pandemia, noi, din administraţie, am lucrat la proiectul de investiţie”, a mai spus Cîrstoiu.

Spitalul Universitar are un buget de 700 mil. lei în 2021, potrivit site-ului propriu. Suprafaţa aferentă terenului este de 4,5 ha, iar până în prezent suprafaţa construită desfăşurată este de 57.000 mp. Spitalul are 11 săli de operaţie în prezent şi primeşte anual 55.000 de bolnavi în regim de spitalizare continuă şi peste 60.000 în spitalizare de zi. În plus, peste 350.000 de pacienţi pe an ajung în ambulatoriul spitalului. Unitatea medicală este în subordinea ministerului Sănătăţii. În total, unitatea medicală are circa 1.100 de paturi.

Luni, la începutul acestei săptămâni, şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a aflat în România pentru a anunţa aprobarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR). Vizita oficialului european a început, simbolic, chiar la Spitalul Universitar din Bucureşti, acesta urmând să fie şi primul care ar putea primi bani din PNRR.

„Sunt bucuroasă că planul prevede aproape 2 mld. euro pentru investiţii în spitale moderne, inclusiv aici, la Spitalul Universitar de Urgenţă”, a declarat Ursula von der Leyen într-o conferinţă de presă.

Sănătatea românească ar trebui să primească fonduri de 2,5 miliarde de euro din PNRR, pentru modernizarea sistemului public şi construcţia de spitale noi. În ultimii zeci de ani se vorbeşte despre nevoia de a construi spitale noi, în contextul unei infrastructuri învechite, însă toate proiectele se opresc la studiile de fezabilitate.