Milan Pruşan, CEO NN Investment Partners, la Summitul Administratorilor de Fonduri 2021: Provocarea cea mai mare va fi transmiterea mesajelor ESG către piaţa de retail

Autor: Eduard Ivanovici 29.09.2021

Milan Pruşan, CEO al administratorului de investiţii NN, spune că principala provocare de implementare a criteriilor ESG (environment, social and corporate governance) constă în transmiterea standardelor către piaţa de retail, în contextul în care standardele ESG sunt integrate în cel puţin 75% din activele companiei.

„Obiectivul este acela de a veni cu un impact pozitiv, în scopul realizării unor portofolii sustenabile şi îmbunătăţirii raportului risc/randament. De asemenea, focusul principal este combaterea schimbărilor climatice. Reglementările ONU stabilite în 2015 targetează inclusiv susţinerea zonelor defavorizate, aducând un avantaj foarte important inclusiv companiilor. Zona administratorilor de fonduri merge în strânsă legătură cu zona de reglementare şi planurile UE, iar lucrurile încep încă de la nivelul emitenţilor în care pot investi administratorii de fonduri. Zona de raportare este extrem de importantă, astfel încât clienţii să fie expuşi produselor”, a afirmat Milan Pruşan în a doua zi a Summitului Administratorilor de Fonduri 2021.

Între timp, cea mai apropiată reglementare cu privire la criteriile ESG este exemplificată prin regulamentul SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation), care implică o serie de criterii de transparenţă.

„Este o temă care va căpăta tot mai multă tracţiune, vedem o aliniere comună la nivelul industriei de asset management din România.”