Summitul Administratorilor de Fonduri 2021. Cristian Popa, BNR: Întrebarea nu este dacă vor creşte dobânzile, ci când. Nu poţi avea şi inflaţie mică şi dobânzi mici

Autor: Eduard Ivanovici 29.09.2021

În contextul valului 4 al pandemiei şi al campaniei globale de vaccine, tendinţele la nivel internaţional duc către o creştere a dobânzilor. Şi, în cazul României, putem vorbi despre o piesă în trei acte, spune Cristian Popa, membru al CFA România şi membru al Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale a României.

„Primul pas a fost să încetăm achiziţiile de titluri de stat. Am intervenit anul trecut în piaţă printr-o metodă mai puţin ortodoxă, cumpărând titluri de stat, însă am oprit acest protocol. Al doilea act al piesei este să controlăm ferm lichiditatea. Facem acest lucru deja de câteva luni şi considerăm că situaţia actuală este satisfăcătoare”, a afirmat Cristian Popa în prima zi a Summitului.

Actul trei, care încă nu s-a întâmplat, este cel de creştere a dobânzilor, fiind cel mai important instrument pe care BNR încă nu l-a folosit.

Ieri, indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele retail în lei acordare înainte de mai 2019, a crescut la 1,69%, de la 1,67% luni şi 1,65% vineri.

Conform unui sondaj realizat recent de CFA, peste 95% din analişti prevăd majorarea ratelor de dobândă pe piaţa monetară (ROBOR 3M), nefiind înregistrată nicio opinie de reducere a respectivei rate, iar 69% din participanţi anticipează majorarea radelor de dobândă pentru scadenţe de 5 şi 10 ani.

„Întrebarea nu este dacă vor creşte dobânzile, ci când. Mai degrabă, ar trebui să facem acest lucru mai devreme decât mai târziu. Însă consiliul de administraţie este suveranul acestei decizii. Cei două membri ai consiliul decid. Menţionez că trebuie să menţinem situaţia sub control, lupta cu inflaţia este atât menirea, cât şi obligaţia noastră. Însă nu ne putem lupta cu inflaţia din trecut, ci cu cea viitoare. Mai trebuie spus un lucru de bază: nu poţi avea şi inflaţie mică şi dobânzi mici. Este economie de liceu. Anul trecut, toată lumea îşi dorea dobânzi mici, însă în 2021 oamenii îşi doresc inflaţie mică. Trebuie să căutăm acel echilibru, acea rată de dobândă care ţine dobânzile în interiorul coridorului de 2,5 plus/minus 1. Mai există un factor care complică lucrurile, anume valul 4 al pandemiei”, a adăugat Cristian Popa.

 

Alte afirmaţii din timpul Summitului: