Virgil Popescu, ministrul interimar al Economiei: Referitor la criza preţurilor din energie, lucrăm la o schemă de ajutor pentru IMM-uri şi vrem să fie aplicabilă cu data de 1 noiembrie

Autor: Ramona Cornea 29.09.2021

Ministrul interimar al Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Virgil Popescu, afirmă că autorităţile lucrează la o schemă de sprijin pentru IMM-uri, în contextul creşterii puternice a preţurilor la energie.

”Referitor la criza preţurilor din energie, lucrăm la o schemă de ajutor pentru IMM-uri şi vrem să fie aplicabilă cu data de 1 noiembrie pentru această iarnă. Am ridicat această problemă la consiliul de miniştri de săptămâna trecută, iar la Consiliul European de săptămâna viitoare probabil că se va lua în discuţie acest lucru, să vedem dacă reuşim să avem o schemă de ajutor la nivel european pe care să o putem implementa. Ar fi mult mai simplu, nu am avea probleme cu bugetul. Pe termen mediu, este clar că este necesar să încurajăm IMM-urile în zona eficienţei energetice”, a declarat Virgil Popescu în cadrul conferinţei de lansare a celei de-a 19a editii a lucrării “Carta Alba a IMM-urilor din România”, organizată de CNIPMMR.

Virgil Popescu a mai spus şi că Măsura 1 ce prevede granturi de 2.000 de euro pentru IMM-urile ale căror afaceri au fost afectate de pandemia de COVID-19 se va relua începând cu 18 octombrie.

”Am preluat interimar portofoliul de la Ministerul Economiei, Antreprenoriat şi Turism şi am început o radiografie a ceea ce s-a întâmplat acolo. Vestea bună este că vom relansa Măsura 1 pentru IMM-uri, acei 2.000 de euro pentru microîntreprinderi, există o economie de bani acolo şi vom lansa măsura probabil pe 18 octombrie.”

Despre Măsura 3 pentru granturi de investiţii, ministrul spune că a fost mutată în administrarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

”Sper să ne înţelegem cu colegii de acolo să facem ajustări la ghid astfel încât să fie mai aplicat spre ceea ce îşi doresc IMM-urile decât spre a cheltui repede nişte bani fără să îşi atingă ţinta. La Măsura 2 se pare că avem nişte probleme, am cerut în scris Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene să ne spună de ce nu sunt bani pentru toată măsura. Avem o legislaţie,avem o ordonanţă, o lege aprobată în Parlament, s-au mutat banii de pe Măsura 3 când a fost anulată pe Măsura 2. Plăţile s-au blocat la un număr de circa 16.700 şi mai sunt câteva mii de IMM-uri care ar trebui plătite. Aş vrea să desluşim ceea ce s-a întâmplat acolo”, a explicat el.

În ceea ce priveşte măsura de sprijin pentru companiile din HoReCa, Virgil Popescu spune că ”se lucrează la evaluare” şi că acolo nu sunt probleme de finanţare şi da drumul cât de curând la plăţi.