ZF IT Generation. Investor Watch. Alexandru Bogdan, CEO, ROCA X: 2021 este cel mai activ an pentru noi. La finalul anului vom ajunge la un portofoliu de circa 27-30 de companii şi la investiţii totale de 6 mil. euro

Ziarul Financiar 30.09.2021

♦ Vehiculul investiţional ROCA X a ajuns la 12 tranzacţii realizate până acum anul acesta ♦ Cinci dintre acestea sunt investiţii de tip follow-on.

ROCA X, instrumentul investiţional pentru start-up-uri tech lansat în 2019 de o echipă de antreprenori locali, va ajunge la finalul acestui an la un portofoliu de circa 27-30 de companii, investiţiile totale urmând să ajungă la circa 6 milioane euro. Până acum, anul acesta ROCA X a avansat demersurile pentru 12 tranzacţii, dintre care opt încă nu sunt finalizate, dar foarte multe dintre acestea sunt investiţii de tip follow-on, în start-up-uri aflate deja în portofoliul său.

„Până acum, 2021 a fost un an foarte activ în care am avut foarte multe tranzacţii şi foarte multe start-up-uri pe care le-am evaluat - cumva am regăsit şi în programul nostru efervescenţa din întregul ecosistem şi deşi poate nu am fost atât de mult în lumina reflectoarelor, tranzacţiile s-au desfăşurat, însă au avut nişte durate mai mari. Acesta aş putea spune că este un efect al acestui an, pentru că toată lumea, în momentul în care s-au relaxat normele de distanţare socială, a evadat şi atunci foarte multe contracte au rămas «în aşteptare» în discuţiile dintre avocaţi. Dar suntem fix înaintea unui moment în care probabil va veni un val foarte mare de informaţii din partea noastră pentru că acum aceste multiple tranzacţii s-au copt şi pot fi date publicului”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Alexandru Bogdan, CEO al ROCA X. El a adăugat că foarte multe dintre tranzacţiile în care este implicată ROCA X sunt investiţi de tip follow-on.

„Practic, noi în acest moment suntem activ implicaţi în opt tranzacţii aflate în varii stadii de semnare ale actelor şi vestea extraordinară este că cinci dintre ele sunt de tip follow-on. Astfel, anul acesta 7 dintre companiile pe care le susţine ROCA X au beneficiat de noi runde de finanţare. Deci este o veste excelentă având în vedere durata scurtă de când suntem noi activi în această piaţa a start-up-urilor de tehnologie - sunt aproximativ doi ani de la înfiinţarea noastră şi evident că nu toate investiţiile au fost făcute din primul moment, ca atare, acest lucru dă foarte mare încredere în evoluţia lor pozitivă în această perioadă destul de provocatoare pentru toate businessurile.”

Totodată, pe lângă investiţiile de tip follow-on, ROCA X a realizat până în prezent anul acesta şi trei investiţii noi. „Avem şi investiţii noi care vor fi anunţate în perioada imediat următoare şi ar fi practic anul în care am fost cei mai activi din punct de vedere al numărului de tranzacţii, ajungând la circa 12 tranzacţii de la începutul anului”, a punctat Alexandru Bogdan.

În ceea ce priveşte sumele investite anul acesta, CEO-ul ROCA X a precizat că tranzacţiile aflate acum în negocieri se situează cumulat la circa 1,3 - 1,4 mil. euro, iar valoarea investiţiilor va creşte cu încă circa 2 mil. euro până la finalul acestui an.

„Ne aşteptăm ca până la finalul anului să mai avem câteva tranzacţii şi să ajungem la încă două milioane de euro, ducând astfel investiţiile totale ale Roca X  la aproximativ 6 milioane euro.”