Paul Prodan, SIF Transilvania: În ultimii 30 de ani, capitalul străin a văzut potenţial, dar capitalul românesc nu. Câţi dintre noi am investi 100.000 de euro, cu riscul de a-i pierde, într-un proiect de cercetare?

Autor: Eduard Ivanovici 30.09.2021

Deficitul de finanţare poate re­prezenta o oportunitate în contextul actual, însă ceea ce îi lipseşte pieţei economice din România este curajul, consideră Paul Prodan, preşedinte al Consiliul de supraveghere din cadrul SIF Transilvania.

„În ultimii 30 de ani, capitalul străin a văzut potenţial aici, însă capitalul românesc nu a văzut. Iar aici este şi următorul pas, ca şi capitalul român să vadă potenţial. Câţi dintre noi am investi 100.000 de euro, cu riscul de a-i pierde, într-un proiect de cercetare? Nu avem cultura de risc necesară. Când vom trece de această barieră, vom deveni şi mai optimişti. Dar peisajul, având în vedere şi semnarea PNRR, este foarte inte­resant pentru anii care urmează“, a spus Paul Prodan în timpul Summi­tului Administratorilor de Fonduri 2021.

Cum ar putea fondurile de private equity şi investiţii alternative să susţină companii care să devină ulterior unicorni? „În acest moment, fondul pe care îl reprezint se plasează undeva între cele două. Prin definiţie, legal, suntem fond de investiţii alternative. Dar, prin istoric, suntem fond de private equity – am în gestiune 92 de companii sub diverse participaţii. Scopul nostru este să oferim un nou impuls către piaţa românească şi, de ce nu, să creăm unicorni. Dar pentru asta trebuie schimbată percepţia de risc, ceea ce reprezintă cea mai mare provocare.