Creştere de 10 ori a numărului de cazuri într-o lună. Lipsa organizării în faţa valului patru de COVID-19 trimite spitalele şi mediul de business în haos. Românii plătesc acum măsurile de relaxare în faţa COVID-19 suţinute de autorităţi la cel mai înalt nivel, de la guvern, la preşedintele Iohannis

Autori: Georgiana Mihalache , Mirabela Tiron , Cristina Roşca , Sorin Pâslaru 30.09.2021

Sunt 120 de localităţi în România unde incidenţa a trecut de 6 la mie, în unele cazuri fiind chiar de 10-15 la mie „Avem pacienţi cu butelii de oxigen pe holul spitalului”, spun doi manageri de spitale din Bucureşti.

Forţa cu care loveşte valul patru de COVID-19 unităţile medicale, pacienţii generează situaţii dramatice în spitale, cu oameni infectaţi pe holuri sau în sala de gardă aşteptând să fie îngrijiţi. Iar incidenţa a crescut brusc, de la sub 1 la mie la începutul lui septembrie, la peste 6 la mie în prezent în Bucureşti, Ilfov, Timiş.

Iar la nivel local, în mai multe oraşe şi comune din ţară, incidenţa trece de 10-15 la mie, din datele autorităţilor.

Situaţia sanitară are impact şi asupra mediului de business, cum este cazul industriei HoReCa, unde legislaţia prevede ca după incidenta de 6 la mie localurile să fie închise. În plus, şi alte domenii sunt afectate de teama oamenilor de infectare, cum este cazul stomatologiei, de exemplu.