TenneT, transportatorul olandez de energie, are o hartă la zi cu capacităţile disponibile pentru noile investiţii în regenerabile. La Transelectrica, datele lipsesc

Autor: Roxana Petrescu 30.09.2021

„Transparenţa este necesară pentru noile proiecte. Acum, în această opacitate, îşi pot face loc doar marii investitori, dar planul climatic al UE are ca obiectiv facilitarea oricărei investiţii.“

În lupta pentru atragerea investi­ţiilor, accesul la date este unul dintre factorii care pot face diferenţa, spun oamenii din piaţă. Un exemplu este dat de TenneT, compania naţională de transport al energiei din Olanda, care este activă şi în Germania şi care recent a lansat pe propriul site o hartă prin care investitorii în eoliene sau solare pot vedea în timp real unde mai au loc în reţea.

În România, deşi un astfel de instrument ar fi extrem de util, datele nu sunt găzduite deocamdată pe site-ul Transelectrica, compania na­ţio­nală de transport al energiei.

„Pe drumul către o producţie de energie sustenabilă, societatea a remarcat dezvoltarea accelerată a proiectelor de energie eoliană şi solară. Toate aceste iniţiative au dus la creşterea numărului de cereri de racordare la reţea în ultmii ani“, se arată pe site-ul TenneT. Ca rezultat, capacitatea maximă a reţelei a fost atinsă în multe regiuni, scopul hărţii interactive lansate de TenneT fiind de a vedea, în mod transparent, ce capacitate mai este disponibilă la nivelul reţelei, pe zona de înaltă tensiune, se mai arată pe site-ul transportatorului de energie olandez.

„Dacă o staţie este colorată în verde, atunci mai este loc pentru noi conexiuni, iar cererile pot fi acomo­date de reţea. Dacă o staţie este colo­rată în roşu, nu mai există capaci­tate de transport disponibilă la acel moment. Este posibil ca în anumite locuri să fie în desfăşurare analize privind mana­gementul unor even­tuale congestii, caz în care staţia respectivă este colorată cu albastru. Aceste infor­maţii le permit iniţia­torilor de pro­iecte energetice suste­nabile şi opera­torilor regionali de reţele să aibă acces direct la infor­maţii privind capacitatea disponibilă pe zona de înaltă tensiune“, se mai arată în descrie­rea hărţii realizate de specialiştii de la Tennet.

Astfel de instrumente, cerute de piaţă, nu sunt acum disponibile în România, deşi toate datele arată că domeniul energiei regenerabile se îndreaptă spre cel de-al doilea val de creştere, dacă să iau în calcul pro­iectele cu avize sau contracte tehnice de racordare la reţea obţinute.

De exemplu, pe site-ul Transelectrica, sunt acum disponibile informaţiile privind capacităţile montate sau avizate, pentru fiecare judeţ, din mai 2020. De atunci însă, lucrurile au intrat într-o dezvoltare accelerată.

„Transparenţa este necesară pentru noile proiecte. Acum, în această opacitate, îşi pot face loc doar marii investitori, dar planul climatic al UE are ca obiectiv facilitarea oricărei investiţii. Practic, lipsa de transparenţă legată de capacitatea sistemului de a prelua noi investiţii nu le dă voie decât unora să meargă mai departe“, este de părere Dana Dunel Stancu, liderul practicii de energie şi resurse naturale a casei de avocatură Biriş Goran.

Mai departe, mai este un lucru care poate fi sprijinit printr-o statistică în timp real a capacităţii sistemului de a intra noi surse de producere de energie.

„Este esenţial să ştim cum arată reţeaua pentru a putea dezvolta mai departe proiectele mari de stocare a energiei“, completează Dana Dunel Stancu.