Business Magazin. Efectele nebănuite ale pandemiei: numărul de copii evaluaţi cu autism virtual a crescut cu 34% faţă de anii anteriori. „Pentru 2021 avem o creştere mult mai mare.“

Autor: Georgiana Mihalache 30.09.2021

Cuburile sau cărţile de joc din care adulţii de acum îşi construiau cas­tele sau turnurile de apărare în co­pilărie s-au transformat pentru copiii de astăzi în pixeli coloraţi. Iar pan­de­mia nu a făcut decât să crească nu­mărul copiilor abandonaţi în faţa tabletelor sau telefoanelor, diagnos­ti­cul de austism virtual fiind pus mai des ca niciodată. Când toţi vorbesc de be­neficiile aduse de tehnologie, mai ales acum, care sunt de fapt costurile ascunse, plătite  de copiii lăsaţi prea mult şi prea devreme în faţa „castelu­lui de cărţi de joc“ virtual?

Stare de nervozitate, hiperac­ti­vi­tate, deficit de atenţie, oboseală, toa­te acestea par la o primă vedere pro­blemele unui adult, însă ele se re­gă­sesc mult mai devreme, mai nou, la co­piii care sunt expuşi prea mult con­su­mului nelimitat de media. Mai mult, în limbajul specialiştilor a apă­rut un nou termen – „autism virtual“, folosit iniţial de psihologul clinician Marius Zamfir pentru a caracteriza com­por­ta­mentul copiilor care sunt aduşi cu proble­mele de „oameni mari“ în cabine­tele psihologice.