Peste 450.000 de angajaţi din IT şi din construcţii ar putea rămâne fără scutirile de taxe. În plin val patru al pandemiei, ministrul finanţelor mai lansează o criză: vrea să elimine facilităţile pentru angajaţii din IT şi construcţii

Autor: Adelina Mihai 03.10.2021

Un anunţ neaşteptat făcut de ministrul finanţelor Dan Vîlceanu, prin care a sugerat renunţarea la scutirea unor taxe şi impozite pentru angajaţii din IT, cercetare şi construcţii, dă peste cap planurile de business ale unor industrii care au împreună aproape 640.000 de angajaţi, dintre care circa 450.000 beneficiază de anumite facilităţi fiscale. Vîlceanu a spus, la postul TV Antena 3, că aceste excepţii de la plata unor impozite şi contribuţii reprezintă 3% din PIB, „o sumă foarte mare“.

Pentru sectorul construcţiilor, facilităţile fiscale aplicate de la începutul anului 2019 au fost ca o gură de aer pentru un domeniu puternic afectat de deficitul de personal şi, mai nou, de creşterea preţurilor la materiale.

„Impactul eliminării acestor facilităţi ar fi din toate punc­tele de vedere negativ: vor scădea salariile nete ale lu­crătorilor din construcţii, va creşte iar munca la negru, vor scădea încasările la buget, migraţia muncitorilor din România va creşte brusc, costurile cu mâna de lucru se vor mări foarte mult şi prin urmare costurile construcţiilor se vor mări brusc cu 10-15%, va fi o şi mai mare criză de lucrători pe şantiere şi multe proiecte (mai ales cele finanţate se stat) vor progresa mult mai încet , iar multe dintre ele se vor bloca“, a spus Cristian Erbaşu, preşedintele consiliului director al Federaţiei Patronatelor Societăţilor din Construcţii şi proprietarul celei mai mari companii de construcţii din România, Construcţii Erbaşu.

În sectorul IT&C lucrează 208.000 de salariaţi, însă numai jumătate dintre aceştia beneficiază de scutirea de impozit pe venit de 10%.