ZF Investiţi în România! Beatrice Dumitraşcu, One United: Sunt clădiri istorice care trebuie redate oraşului. Ar trebui să existe facilităţi şi pentru cei care investesc în reabilitarea acestor clădiri

Autor: Bogdan Alecu 01.10.2021

Tot mai mulţi dezvoltatori aleg să investească în reabilitarea şi modernizarea imobilelor istorice, în special în cele din zona Căii Victoriei din Capitală pe măsură ce zona centrală atrage tot mai mult trafic pietonal.

Dezvoltatorii au nevoie de susţinere atunci când investesc în imobile istorice, în condiţiile în care operaţiunile de renovare, consolidare şi modernizare a instalaţiilor necesită investiţii mai mari decât atunci când sunt construite clădiri noi.

„Aşa cum există facilităţi pentru proiecele sustenabile, ar trebui să existe facilităţi şi pentru cei care investesc în reabilitarea acestor clădiri. Spre exemplu, băncile oferă condiţii mai bune de finanţare atunci când vine vorba de clădiri care ajută la reducerea emisiilor de dioxid de carbon. În cazul One Athenee discutăm despre o achiziţie de 4,9 mil. euro şi investiţii de 21 mil. euro la o primă estimare“, a spus Beatrice Dumitraşcu, CEO Residential Division, One United Properties.

One United Properties (simbol bursier ONE), cel mai activ dezvoltator imobiliar de pe piaţa locală, care construieşte proiecte rezidenţiale, de birouri şi mixte, a achiziţionat un imobil istoric din Bucureşti, în vederea transformării acestuia într-o nouă dezvoltare de lux a companiei. Clădirea cumpărată de One United Properties este situată în strada Georges Clemenceau nr. 2 din Bucureşti, lângă Ateneul Român şi va fi denumită One Athénée.

Clădirea este cunoscută sub numele de Casa Braicoff şi a fost construită în 1895, fiind proiectată de arhitectul elveţian John Elisee Berthet. De asemenea, aceasta a mai fost consolidată în 1957 şi 1977.

În aceasta şi-au avut în trecut sediul mai multe instituţii precum Ministerul Justiţiei sau Casa de Modă Imod. Suprafaţa utilă a clădirii este de 2.240 mp, fiind dispusă pe un format de subsol plus parter plus trei etaje plus pod pe un teren de 520 mp alături de o curte interioară de 50 mp.

One United intră astfel pe piaţa imo­bi­lelor de lux realizate în clădiri istorice, piaţă unde cei de la Hagag au intrat odată cu dez­voltarea birourilor H Victoriei 109 în fostul sediu al Petrom de pe Calea Victoriei, dar şi H Victoriei 139, unde dintr-o clădire interbelică au realizat un proiect rezidenţial de lux.

„Cu siguranţă vom mai realiza astfel de proiecte, sunt clădiri pe care trebuie să le apreciem şi care trebuie redate oraşului. Acestea trebuie adaptate noilor realităţi, dar au o valoare foarte mare pentru patrimoniu. În toate marile oraşe europene se practică renovarea şi modernizarea clădirilor istorice de patrimoniu. Există o cerere mare pentru astfel de imobile deoarece nu există disponibilitatea unui teren pentru a dezvolta astfel. Din acest motiv atunci când găseşti o astfel de clădire pe care o poţi renova şi moderniza – vrem spre exemplu ca la parter şi etajul 1 să avem şi o zonă comercială alături de 10 apartamente premium. Astfel de clădiri mai există, dar terenuri nu se mai găsesc în aceste zone“.

În ceea ce priveşte preţul unui apartament, acesta va fi similar cu cel din alte proiecte din zone istorice.

„Acum suntem în faza de evaluare a locaţiei şi ulterior vor fi realizate primele schiţe. Preţurile vor reflecta locaţia, iar aceasta este una unică. Noi spre exemplu mai avem un proiect într-o zonă istorică, One Modrogan, dar o clădire nouă.

Preţul va depinde şi de piaţă, iar piaţa este pe un trend ascendent în acest moment pentru că şi costurile au urcat din cauza materialelor de construcţii. Vom discuta de preţuri de peste un milion de euro“.

One Athénée este prima dezvoltare a One United Properties care include renovarea unui monument istoric, având ca obiectiv protejarea şi regenerarea patrimoniului cultural din centrul Capitalei.

„Sunt semne că mergem spre această direcţie, de a avea tot mai multe clădiri renovate în zona centrală, aşa cum vedem şi în alte capitale. Spre exemplu, de când Calea Victoriei devine pietonală în weekend la parterul clădirilor au început să apară multe cafenele pentru cei care vin la promenada.

Noi sperăm să vedem un trend ascendent spre achiziţia şi renovarea acestor clădiri“, a explicat Beatrice Dumitraşcu.

În primele şase luni ale anului 2021, One United Properties a înregistrat o cifră de afaceri record de 434 milioane, o creştere de 96% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2020 şi un profit net de 147,5 milioane lei, o majorare cu 267%.