Liviu Tudor, Genesis Property: Spaţiile de muncă flexibile trebuie să-şi găsească loc în clădirile tradiţionale de birouri. Tehnologia, mai importantă decât zona unde se află biroul

Autor: Liviu Tudor 30.09.2021

Un concept care a fost redefinit şi scos în valoare în ultimul an şi jumătate este, fără îndoială, cel legat de „flexibilitate”. Oameni, companii, guverne - întreaga lume a fost nevoită să înveţe ce înseamnă să fii cu adevărat flexibil şi să te adaptezi la o nouă normalitate care a rescris regulile jocului la nivel global. Iar asta s-a văzut, poate mai mult ca în orice altă industrie, în domeniul imobiliar.

În contextul în care efectele pandemiei se reduc, iar oamenii vor să se întoarcă tot mai mult la birou, apare tot mai des sintagma „spaţiu de lucru flexibil”. Şi asta pentru că oamenii nu vor să revină la vechiul loc de muncă, unde îi aştepta un program fix, de la 9 la 5, un spaţiu anost şi o tehnologie neactualizată. Acum, după ce au experimentat confortul lucrului de acasă mai multe luni, aşteptările privind locul de muncă au crescut exponenţial.

Pentru a-i convinge pe cât mai mulţi angajaţi că „merită” să se întoarcă la birou, companiile şi proprietarii de clădiri trebuie să adopte şi să implementeze această sintagmă. Pe lângă avantajul unui birou clasic, de a ajuta oamenii să separe viaţa profesională de cea personală, un spaţiu de muncă flexibil aduce şi alte beneficii, imperative pentru reîntoarcerea reală la birou.

Un spaţiu de muncă flexibil poate satisface nevoile tuturor celor din sfera imobiliară mai ales într-un mediu volatil şi în schimbare. În primul rând, un astfel de concept de lucru permite angajaţilor să lucreze unde vor, când vor şi cât vor. Indiferent dacă doresc să muncească doar 4 ore de la birou dimineaţa sau 6 ore seara, un loc de muncă flexibil este perfect adaptabil. În acest fel, angajaţii pot să-şi organizeze viaţa personală şi cea profesională în mult mai multe feluri, în funcţie de nevoile lor.

Apoi, un alt beneficiu al spaţiului de lucru flexibil este nivelul înalt al tehnologiei cu care este dotat. Aceasta a devenit deja o condiţie „sine qua non” pentru un loc de muncă în ziua de azi. Nu poţi avea flexibilitate şi nici nu ai cum să faci performanţă fără instrumentele necesare, mai ales dacă vorbim de mediul online. În acest fel, angajaţii pot să-şi utilizeze calităţile într-un mediu corect, iar companiile pot să obţină rezultatele aşteptate. Dacă, în trecut, locaţia era extrem de importantă în atragerea de companii şi oameni, astăzi tehnologia i-a luat locul.

Spaţiile de birouri nu vor rezista testului viitorului fără o serie de dotări absolut necesare, mai ales cele legate de sănătatea oamenilor. Astfel, este nevoie de implementarea în clădire a unui sistem de senzori specializaţi pentru măsurarea parametrilor mediului interior, cum ar fi aerul, umiditatea, temperatura sau concentraţia de CO2. Datele despre aceşti indicatori trebuie colectate în timp real, oferind administratorului clădirii informaţiile necesare pentru a monitoriza şi ajusta parametrii clădirii la un nivel sustenabil. Intrările şi ieşirile dintr-o clădire trebuie să se facă prin intermediul unor sisteme de control dotate cu tehnologie touchless, iar în spaţiile cele mai utilizate este recomandată dotarea cu tehnologii de autocurăţare pentru un plus de siguranţă. Toate acestea sunt incluse în standardul IMMUNE™, iniţiat de Genesis Property pentru a atenua efectele pandemiei.

Un alt mare avantaj, pentru companii, este posibilitatea de a reduce angajamentele privind chiria, în comparaţie cu sediile tradiţionale, dar oferind în continuare angajaţilor acces la spaţii de birouri de înaltă calitate. De cealaltă parte, proprietarii tradiţionali de proprietăţi pot găsi noi întrebuinţări pentru spaţiile lăsate libere de chiriaşii care şi-au redus activitatea şi pot, astfel, să-şi îmbogăţească oferta.

O schimbare adusă de locurile de muncă flexibile ar putea fi descentralizarea sediilor companiilor.   Dacă oamenii pot accesa un spaţiu de birouri mai aproape de casa lor şi vor putea să se lucreze online eficient cu colegii lor aflaţi în alte spaţii, importanţa unui sediu central scade. De cealaltă parte, proprietarii de clădiri vor putea folosi spaţiile libere pentru a le transforma în locuri de muncă flexibile pentru angajaţii altor companii, nu doar pentru cei al căror angajator are sediul în clădirea respectivă. 

Un lucru este cert: oameni nu vor să renunţe la birou. Din multe motive. Da, acum vor altceva de la locul lor de muncă, au alte aşteptări şi este clar că atât companiile, cât şi proprietarii de clădiri tradiţionale trebuie să facă eforturi în acest sens. Dar nu vor renunţa la birou, iar flexibilizarea locurilor de muncă, alături de un sistem de lucru hibrid, pare a fi strategia câştigătoare.