Criza de energie: Mai multa prosperitate comună pentru chinezi pe care insistă atotputernicul preşedinte Xi va scoate mai mulţi bani din buzunarele europenilor

Autor: Catalina Apostoiu 01.10.2021

China se scufundă în prezent într-o criză de energie cu cauze multiple: preţurile mai mari pe pieţele internaţionale, conflictul comercial cu Australia, mare exportator de cărbune, cererea internă prea mare în comparaţie cu producţia, refuzul termocentralelor de a produce electricitate şi căldură în pierdere, dar şi teama preşedintelui probabil pe viaţă Xi Jinping de inflaţie. Energia scumpă s-ar transmite în preţuri mai mari la orice, iar acest lucru ar provoca nelinişte socială. Prin urmare, Xi a ales să se dea mai puţin, ca să ajungă la toţi. Astfel, statul raţionalizează energia mai mult ca până acum, perturbând pro­ducţia fabricilor şi uzinelor din cele mai industrializate zone. Acest lucru perturbă lanţurile de aprovizionare globale şi în cele din urmă va lovi buzunarul europeanului de rând.

De la producătorii de aluminiu, la cei de textile şi unităţi de procesare de soia, fabricilor chineze li se cere să-şi reducă activitatea sau în unele cazuri să se închidă. Beijingul a decis să introducă raţionalizarea consumului de energie în cele mai afectate zone, aceasta fiind preferabilă unei creşteri mai ample a preţurilor, creştere ce ar afecta la rândul său nivelul de trai al oamenilor chiar într-un moment în care preşedintele chinez Xi Jinping pune accentul pe „prosperitatea comună“.

Însă acţiunile autorităţilor de la Beijing riscă să împingă în sus preţurile la nivel global, inclusiv în Europa, prin perturbarea lanţurilor de aprovizionare şi scumpirea cărbunelui.

Criza energetică din China se profilează a fi ultimul şoc înregistrat la nivelul lanţurilor mondiale de aprovizionare în condiţiile în care fabricile din cel mai mare exportator al lumii sunt forţate să-şi conserve energia prin reducerea producţiei, notează Bloomberg.

Noile probleme apar în contextul în care producătorii şi transportatorii sunt într-o cursă disperată pentru a acoperi cererea de orice, de la îmbrăcăminte, la jucării, pentru sezonul sărbătorilor de iarnă, luptându-se cu linii de aprovizionare deja date peste cap de creşterea puternică a preţurilor materiilor prime, întârzieri în porturi şi penurii de containere de transport.

Pieţele din întreaga lume vor resimţi un impact puternic la nivelul aprovizionării cu orice, de la materiale textile, la jucării şi componente auto, arată Lu Ting, economist în cadrul Nomura Holdings.

Energia ar putea deveni de asemenea şi mai scumpă în condiţiile în care China, cel mai mare consumator de cărbune al lumii, are nevoie disperată de volume şi mai mari din acest combustibil şi este dispusă să plătească oricât pentru a le obţine.

În Europa, preţurile cărbunelui au urcat deja la un maxim pe 13 ani.

Între timp, utilizarea cărbunelui este aşteptată să crească în perioada de iarnă pe fondul producţiei mai mici de energie regenerabilă, preţurilor record la gaze naturale şi închiderilor de reactoare nucleare.

În plus, importurile Chinei din Rusia, un furnizor cheie al Europei, s-au dublat deja în acest an. Companiile europene de utilităţi sunt disperate să pună mâna pe mai mult cărbune, spune un strateg al unei astfel de companii. Însă Rusia ţinteşte în principal cumpărătorii mai mari din Asia.