O altă temă care împarte România în două: ar trebui sau nu ca unii angajaţi să aibă parte de scutiri de taxe? IT-iştii sunt scutiţi de impozit pe venit de 20 de ani, iar angajaţii din construcţii au parte de scutiri de taxe de mai puţin de 3 ani

Autor: Adelina Mihai 03.10.2021

Articolul ZF publicat ieri, pe 30 septembrie, cu titlul „Peste 450.000 de angajaţi din IT şi din construcţii ar putea rămâne fără scutirile de taxe. În plin val patru al pandemiei, ministrul finanţelor mai lansează o criză: vrea să elimine facilităţile pentru angajaţii din IT şi construcţii“, a stârnit un val de reacţii pro şi contra în mediul de business. Opiniile vin în contextul în care de două decenii angajaţii din IT, cel mai bine plătiţi din economie astăzi, nu plătesc impozit pe venit, iar din 2019 încoace şi angajaţii din construcţii sunt scutiţi de plata mai multor taxe aferente salariului.

„Scutirile de impozit trebuie eliminate, pentru că nu trebuie să existe cetăţeni de rang 1 şi cetăţeni de rang 2. Eu, ca plătitor de taxe şi impozite, sunt împotriva oricărei astfel de facilităţi sectoriale. Din toate domeniile de activitatea pleacă personal, ba în străinătate, ba în sectorul public, dar asta nu justifică un tratament preferenţial“, a spus Laszlo Lorenzovici, consultant în management medical la compania Hospital Consulting. În opinia lui, deciziile privind impozitarea nu trebuie totuşi luate prin referendum sau prin discuţii la TV (având în vedere că ministrul finanţelor, Dan Vîlceanu, a anunţat la o emisiune TV despre renunţarea la scutirea unor taxe şi impozite pentru angajaţii din IT, cercetare şi construcţii), mai ales în contextul unui deficit bugetar uriaş.

„Poate că ar trebui ca domeniile care «zboară» să contribuie, din solida­ritate, mai mult la bugetul de stat şi să fie suprataxate. E normal ca domeniile care au picat să plătească impozit şi altele care nu au fost afectate să aibă scutire? Sistemul de salarizare şi de impozitare e varză, e inechitabil şi contribuie la polarizarea societăţii. De mult ar fi trebuit introdus impozitul progresiv, singura întrebare care ar trebui să se pună ar fi cu ce trepte de impozitare, şi nu dacă să existe sau nu“, a mai spus Loreznovici.

Pe de altă parte, unii cititori ai ZF au comentat, pe pagina de Facebook a ziarului, despre aportul pozitiv al acestor facilităţi fiscale. Răzvan Caraghin a spus: „Scutirile alea de taxe au adus mulţi bani la buget pentru că au venit firmele şi au angajat aici. Oamenii n-au mai plecat peste hotare. Una e să-ţi plece un om care ar fi lucrat pe salariul mediu în România, alta e să-ţi plece un om care ar fi câştigat 2.000 de euro în România. Deci sunt foarte utile în continuare. Dacă se vor ridica, vor plăti firmele. Pentru că altfel oamenii fie trec pe PFA, fie pleacă. Şi veţi încasa mai puţin decât înainte“.

O opinie similară are şi un alt cititor al ZF, Adelin Oros: „La o scurtă analiză asupra comentariilor răutăcioase, mulţi oameni cred că cei din IT nu plătesc absolut nimic la stat, ceea ce mi se pare amuzant şi trist în acelaşi timp: 1. Salariile în IT nu încep cu «miile» 2. Cine întreabă «ce fac pentru banii ăia?», îl rog să îşi dedice 2-3 ore şi să arunce o privire prin vreo carte de programare. 3. Legat de scutirea de impozit, e vorba DOAR de acel 10% din brut, restul taxelor (CAS, CASS, etc) toţi le plătesc. 4. Când s-a discutat despre eliminarea pensiilor speciale, n-am văzut atâtea reacţii răutăcioase, asta înseamnă că aţi renunţat să îi mai «atacaţi» pe cei de sus şi acum daţi în cei de lângă voi? 5. Vă daţi seama că e posibil ca cei care comentaţi să aveţi copii/nepoţi care au ales/vor alege această profesie, nu?“.

Consultantul fiscal Mihaela Mitroi spune că eliminarea facilităţilor de taxare pentru cele două categorii de salariaţi – din IT şi din construcţii - este angajată şi asumată prin programul PNRR în cadrul reformei fiscale.

„Principiul echităţii fiscale stă în spatele acestei eliminări pe care o analizează mministerul. Dar discutăm despre două lucruri distincte. Facilitatea de scutire a impozitului pentru IT este o facilitate care funcţionează de 20 de ani. A dus la dezvoltarea sectorului care deja are o creştere anuală de aproximativ 15%. Guvernul poate să beneficieze, pe termen lung de pe urma dezvoltării acestui sector.

De partea cealaltă, facilitatea de eliminare a plăţii contribuţiilor pentru sectorul de construcţii, a fost introdusă în 2018 pentru o perioadă de 10 ani şi asumată astfel în Codul Fiscal ba chiar şi în PNRR. Perioada lungă a fost gândită ca un element de predictibilitate“, a explicat Mihaela Mitroi, într-o postare pe Facebook. În cazul acestei măsuri, spune ea, presiunea pe sistemele de asigurări sociale este foarte mare dar trebuie pusă în balanţă cu nevoia de lucrători în acest sector.

„Dacă Executivul vrea într-adevăr să elimine această facilitate, trebuie să o facă într-un mod cât mai predictibil. Consultarea mediului de afaceri este absolut necesară, la fel şi agrearea unui calendar cu un orizont de timp de punere în practică a unei asemenea măsuri. Este nevoie să protejăm piaţa muncii care este oricum supusă unor presiuni fantastice în acest sector“, a adăugat Mihaela Mitroi.