Începe noul an universitar. Ce spune rectorul ASE: Cursurile online au împins mai mult studenţii către piaţa muncii

Autor: Răzvan Botea 01.10.2021

♦ Angajatorii: Este bine ca studenţii să lucreze, dar programul de lucru ar trebui să fie în afara cursurilor, pentru că o facultate făcută pe jumătate are ca rezultat o pregătire făcută pe jumătate.

Noua paradigmă a cursurilor online sau în sistem hibrid a împins tot mai mulţi studenţi către piaţa muncii, fie că este vorba de un job în domeniul lor de studiu sau un job care nu necesită o calificare. Astfel, un student poate fi prezent la un curs online şi în acelaşi timp să lucreze pentru un angajator, o situaţie care nu se putea întâlni înainte de pandemie. Pe de-o parte, studenţii acumulează experienţă în câmpul muncii, însă pe de altă parte această situaţie poate influenţa negativ parcursul academic al studenţilor, sunt de părere actorii implicaţi cu care a stat de vorbă ZF.

Studenţii se întorc de luni în amfiteatre (unii, precum cei de la ASE, au făcut-o deja) într-o vreme în care situaţia sanitară se complică. Aşa că nu este exclus ca, din nou, cursurile să fie trecute în online – fie că vorbim de şcoli sau de universităţi. Elevii au cursuri compacte, dar studenţii nu întotdeauna. Şi rămân „ferestre” pe care studenţii le petrec la o cafea sau pur şi simplu omorându-şi timpul. Învăţând de acasă, timpul (aparent pierdut) poate fi folosit altfel. Şi mulţi studenţi şi-l folesesc „altfel”. Lucrând, de pildă. Este bine sau este rău? „Discutaţi cu un om care din anul III avea 3 joburi, dar se întâmplau după cursuri. Ca atare, pot să zic că nu este în regulă să şi lucrezi şi să fii şi la cursuri. Chiar şi studenţilor le-am spus, şi colegilor. La programul de master este altceva, ne organizăm după-amiază, la final de săptămână şi poate fi îmbinat un job cu procesul educaţional”, spune pentru ZF rectorul Academiei de Studii Economice (ASE) Bucureşti Nicolae Istudor.