Fabricile din Europa trag un semnal de alarmă. Problemele din lanţurile de aprovizionare continuă şi împing preţurile în sus, iar situaţia s-ar putea menţine în 2022

Autor: Alex Ciutacu 01.10.2021

Producătorii europeni sunt puşi la colţ din ce în ce mai mult de problemele din lanţurile globale de aprovizionare care împing preţurile în sus, iar situaţia s-ar putea menţine şi în 2022, potrivit Bloomberg.

Indicele realizat de IHS Markit, care măsoară activitatea de business în producţie, a înregistrat luna trecut cea mai mare scădere din aprilie 2020 – când a lovit pandemia de Covid-19.

Atât comenzile noi, cât şi producţia sau angajările au înregistrat o încetinire semnificativă.

„Problemele de aprovizionare continuă să dea peste cap o mare parte a producţiei europene, cu întârzieri şi lipsuri înregistrate la un ritm nemaiîntâlnit în ultimul sfert de secol, iar situaţia nu pare că se va îmbunătăţi în perioada următore”, a notat Chris Williamson, chief business economist în cadrul IHS Markit.

Presiunea preţurilor rămâne aproape de un nivel record, iar companiile au început să transfere costurile de producţie către consumator într-un ritm accelerat.

Inflaţia din zona euro ar putea ajunge la peste 3% în septembrie, depăşind simţitor ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene. În timp ce mulţi oficiali susţin că această creştere este temporară şi tranzitorie, prelungirea problemelor din lanţurile de aprovizionare ar putea continua să alimenteze creşterile de preţuri.