Inflaţia din zona euro atinge pragul de 3,4% în septembrie, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, pe fondul exploziei preţurilor la energie

Autor: Alex Ciutacu 01.10.2021

Inflaţia din zona euro a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani în luna septembrie, pe măsură ce blocul economic se confruntă cu o explozie a preţurilor la energie, potrivit CNBC.

Inflaţia s-a situat la 3,4% în septembrie, conform datelor preliminare publicate de Eurostat. Acesta este cel mai ridicat nivel din septembrie 2008, când inflaţia s-a dus la 3,6%.

Datele actuale vin după cele care au arătat că preţurile de consum din Germania au înregistrat o creştere de 4,1% în septembrie – cel mai ridicat nivel din ultimii 30 de ani.

Creşterea inflaţiei a fost susţinută de creşterile de preţuri de pe piaţa de energie, care dau bătăi de cap legiuitorilor. Mai mult, această criza de pe piaţa de energie nu pare să se termine curând, în contextul în care analiştii din industrie avertizează că tensiunile vor continua pe parcursul sezonului de iarnă.

Franţa a anunţat săptămâna aceasta că ia măsuri pentru a ajuta consumatorii. Guvernul condus de Jean Castex a declarat că va bloca viitoarele creşteri atât pe gaz, cât şi pe electricitate. Cu toate acestea, preţul gazului ar putea înregistra o creştere de 12,6% înainte ca măsurile să intre în vigoare.

Italia, Grecia şi Spania se numără printre ţările care au mai anunţat măsuri pentru a proteja populaţia în faţa preţurilor ridicate la energie.