S-a încheiat vânzarea de titluri de stat Fidelis, ediţia a cincea: 943 milioane de lei a atras statul român de la populaţie, uşor peste oferta precedentă din vara anului. Pe 7 octombrie finanţarea ajunge la bursa de la Bucureşti

Autor: Liviu Popescu 01.10.2021

Cele trei tranşe ale emisiunii de titluri de stat Fidelis, a cărei subscriere a început pe 13 septembrie şi s-a încheiat pe 1 octombrie, au strâns aproape 8.000 de ordine şi subscrieri de circa 940 milioane de lei de la micii investitori, potrivit calculelor realizate de ZF. Următorul pas este listarea instrumentelor la bursa de la Bucureşti, adică pe 7 octombrie 2021, potrivit datelor ZF.

Cel mai mare interes a fost pentru tranşa în lei cu scadenţa pe 1 an, cea pentru care Ministerul Finanţelor plăteşte o dobândă de 3,25% pe an.

Potrivit datelor ZF, această tranşă a atras subscrieri de 483 mil. lei, aşadar aproape jumătate din total, pe baza a aproape 4.660 de ordine de la populaţie.

Aproxi¬mativ 293 mil. lei au fost subscrişi pe tranşa în euro, cea care are o scadenţă de cinci ani şi pentru care Mi¬nis¬terul Finan¬ţelor plăteşte o dobândă de 1,6% pe an. 

Pe de altă parte, pentru tranşa în lei cu scadenţa de 3 an, cea cu dobândă de 3,75%, subscrie¬rile au fost de 167 mil. lei.

Spre comparaţie, la precedentul exerciţiu de acest fel, cel din iulie, Ministerul Finanţelor a atras 905 mil. lei de la micii investitori. În total, din august 2020 încoace, adică de la prime emisiune Fidelis, statul român a fost împrumutat de populaţie cu aproximativ 8 miliarde de lei.