Şirul celor 14 incendii din spitale în doar un an ridică problema iresponsabilităţii conducerii României

Ziarul Financiar 04.10.2021

♦ Dincolo de cele trei incendii mari în spitalele din Piatra Neamţ, Bucureşti şi Constanţa, în unităţile sanitare din ţară au mai izbucnit în ultimul an şi alte focuri care ar fi putut duce la tragedii ♦ Autorităţile nu au implementat nicio măsură, deşi la nivel de imagine au bifat întâlniri, cum a fost cazul preşedintelui Iohannis.

Un nou incendiu la Spitalul de Boli Infec­ţioa­se Cons­tanţa în secţia de ATI a spitalului aduce în discuţie lispsa de acţiune a autorităţilor, de la cele locale, până la preşedintele Klaus Iohannis, care şi-a asumat măsuri concrete după tragedia de la Piatra Neamţ, dar care însă nu au mai apărut.

Klaus Iohannis, preşedintele României, şi-a asumat la cel mai înalt nivel problema instalaţiilor de gaze şi a reţelelor de electricitate din spitale – principala sursă de la care iau foc secţiile. Având în vedere presiunea constantă, fără precedent, asupra secţiilor de anestezie şi terapie intensivă (ATI), în contextul COVID-19, spitalele nu s-au pregătit pentru valul mare de pacienţi. În plus, în secţiile de ATI sunt materiale uşor inflamabile, pornind chiar de la oxigenul folosit pentru pacienţi să poată respira. Mai mult, saloanele de ATI au fost mărite, la solicitarea autorităţilor de la centru – mai întâi Iohannis, în urmă cu un an, acum Florin Cîţu, premierul României.

Sub umbra lui „vom face”

Pentru a răspunde presiunii COVID-19 pe secţiile de ATI şi pentru că se apropiau alegerile parlamentare în decembrie, în 27 octombrie, preşedintele Klaus Iohannis a intervenit direct pentru a vorbi despre paturile ATI şi a făcut o şedinţă specială în acest scop la Cotroceni cu experţi în domeniu şi directori de spitale. „Planul strategic pentru următoarea perioadă prevede etape clare de imple-mentare şi urmăreşte deschiderea unor noi capacităţi de terapie intensivă distribuite la nivel naţional. Şi aici vom avea, în şapte spitale, o extensie a capacităţii de terapie intensivă şi pot să vă spun că în următoarele maximum zece zile vom avea, suplimentar faţă de ce există acum, 123 de paturi de terapie intensivă“, spunea Iohannis la 27 octombrie. Două săptămâni mai târziu, în spitalul judeţean Piatra Neamţ izbucnea un incendiu în secţia ATI. Ce a făcut Iohannis? O întâlnire cu specialiştii.

Întâlnire fără rezultate

„Am solicitat autorităţilor o analiză a situaţiei reale a contractelor de service şi mentenanţă pentru echipamentele şi aparatura medicală din dotarea spitalelor publice. Aceasta pentru că, în condiţiile finanţării deficitare, spitalele dau întotdeauna prioritate altor cheltuieli, astfel că fondurile pentru service şi mentenanţă sunt mereu insuficiente.“ Georgiana Mihalache

„Trebuie să găsim soluţii urgente pentru rezolvarea acestor probleme, care au fost neglijate ani la rând”, spunea preşedintele Iohannis la 17 noiembrie 2021, la doar câteva zile după incendiul de la Piatra Neamţ.

Preşedintele a convocat o zi mai târziu o întâlnire cu experţii în domeniu pe tema echipamentelor din spitale. Soluţiile însă nu numai că nu au fost publicate niciodată, dar nici nu au fost implementate.

Tragedie la indigo

După incendiul de la Piatra-Neamţ, Ministerul Sănătăţii a dispus controale în secţiile de ATI ale mai multor spitale, care au scos la iveală lipsuri majore, care pun în pericol siguranţa actului medical, a pacienţilor şi a medicilor.

Astfel, au fost raportate aproape 2.000 de probleme doar în domeniul apărării împotriva incendiilor, de la funcţionarea fără autorizaţie de securitate la incendiu, lipsa asigurării condiţiilor pentru a limita răspândirea focului şi a fumului în interiorul construcţiilor, la faptul că nu există instalaţii de detecţie a incendiilor.

Iohannis caută vinovaţii, deşi s-a implicat direct

După tragedia din 29 ianuarie de la Spitalul Matei Balş din Bucureşti, unde au murit 20 de pacienţi, cel mai mare număr de la Colectiv încoace, preşedintele Iohannis a ieşit public să ceară reforme. Cu două luni înainte, chiar el a aflat de la specialişti în urma întâlnirii organizate de preşedinte care sunt problemele şi ce trebuie făcut.

„Este foarte clar că trebuie rapid trase nişte concluzii şi venit cu soluţii. Situaţia se repetă, cumva. Am avut, nu demult, o tragedie la Piatra Neamţ, avem acum la Balş această tragedie, au fost incendii mai mici la alte spitale şi cu siguranţă motivele sunt diverse, ele sunt anchetate şi anchetele vor scoate fără îndoială la lumină ce s-a întâmplat, cine este vinovat şi vinovaţii vor fi sancţionaţi”, spunea Iohannis după incendiul de la Matei Balş. O zi mai târziu, preşedintele era la schi şi îi îndemna pe români să îi urmeze exemplul.

O nouă tragedie, acelaşi preşedinte fără soluţii

La 1 octombrie a izbucnit un nou incendiu la secţia ATI a Spitalului de Boli Infecţioase Constanţa. A fost activat planul roşu de intervenţie. 113 pacienţi erau internaţi în Spitalul de Boli Infecţioase Constanţa, din care 10 în ATI. Bilanţul deceselor a ajuns vineri la şapte, deşi bâlbâielile autorităţilor au indicat iniţial nouă morţi.

„Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii. În acest moment, prioritatea zero este să fie identificate rapid soluţii pentru a-i putea transfera şi trata pe toţi pacienţii evacuaţi din spitalul de la Constanţa. În acelaşi timp, pe termen mediu şi lung, trebuie găsite urgent spaţii noi pentru a crea secţii de terapie intensivă care să ofere condiţii optime de siguranţă cât mai curând posibil”, a spus Iohannis vineri, după incendiul de la Constanţa.

Iar sistemul de sănătate este pus la încercare de un număr mare de infectări zilnice, peste 10.000, şi de pacienţi care ajung în spitale cu forme grave şi au nevoie de îngrijire în ATI. Totuşi, autorităţile nu învaţă nimic, nu pun în practică măsuri concrete şi de impact astfel încât spitalele să nu se mai transforme în capcane pentru pacienţi.

ZF din 1 februarie 2021

„Fără vreun rezultat sau soluţii după tragedia de la Piatra Neamţ din noiembrie 2020, dar cu aceleaşi probleme ale spitalelor româneşti, vechi de zeci de ani” – scria Ziarul Financiar după incendiul din Spitalul Matei Balş. Reacţia preşedintelui Iohannis: „Este foarte clar că trebuie rapid trase nişte concluzii şi venit cu soluţii. Situaţia se repetă, cumva”. O zi mai târziu Preşedintele a mers la schi.

ZF din 2 februarie 2021

După ce chiar Iohannis a cerut suplimentarea locurilor în ATI în octombrie 2020, cu două săptămâni înainte de incendiul din Spitalul Judeţean din Piatra Neamţ, şeful Statului a mai convocat o întâlnire pentru a găsi soluţii după tragedie. Rezultatul acestor discuţii cu specialiştii nu a fost prezentat public şi nici pus în aplicare, dat fiind incendiile majore din lunile următoare.

ZF din 28 septembrie 2021, conferinţa ZF Health&Pharma

„Nu s-a schimbat nimic în legislaţie, nu putem face angajări, avem nevoie de tehnicieni, dar nu avem posturi alocate sau grilă de salarizare”, au spus managerii spitalelor de stat prezenţi chiar luni, 27 septembrie, la conferinţa ZF Health&Pharma. Şefii spitalelor au spus clar că nu s-a schimbat nimic după incendiul de la Piatra Neamţ, iar unităţile medicale de stat sunt zilnic supuse presiunii din cauza COVID-19.