Daniel Mischie, presedintele organizaţiei patronale HORA: Vânzările au scăzut cu 30% pentru că Guvernul foloseşte HoReCa drept factor motivator

Autor: Dorin Oancea 02.10.2021

Faptul că Guvernul României foloseşte HoReCa drept factor motivator pentru creşterea numărului de persoane vaccinate are un impact major negativ asupra industriei, vânzările scăzând în medie cu 30%, a declarat sâmbătă Daniel Mischie, presedintele organizaţiei patronale HORA.

„Faptul că Guvernul României foloseşte industria horeca drept factor motivator pentru creşterea numărului de persoane vaccinate are un impact major negativ. Vânzările au scăzut în medie cu 30%. Aşteptările noastre de la Guvern sunt în primul rând că aceste restricţii pentru HORECA să fie clare şi comunicate din timp, iar dacă Guvernul României foloseşte industria HORECA pentru a rezolva criza sanitară, atunci HORECA are nevoie de compensaţii pentru acest lucru. Compensaţiile pentru anul 2020 încă nu au venit, iar pentru 2021 încă nu am găsit un partener de discuţii pentru a hotărî care este modalitatea în care industria va beneficia de compensaţii în acest sens”, a declarat la Digi24 Daniel Mischie.

Mischie estimează o altă diminuare a vânzărilor cu 20 - 30% după ce accesul în restaurante nu va mai fi permis pe baza unui test. El crede că personalul din industrie este vaaccinat în proporţie de peste 85% şi procesul continuă.

Guvernul a adoptat, sâmbătă, propunerea Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, potrivit căreia doar persoanele vaccinate sau cele vindecate de COVID au voie la restaurant, nunţi, botezuri sau cinematograf. Practic, au fost scoase testele rapide şi cele PCR.

În localităţile în care incidenţa depăşeşte 6 la mia de locuitori, sunt permise nunţile şi botezurile doar persoanelor vaccinate sau celor vindecate de COVID, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, dar nu mai mult de 200 de persoane.

În restaurante, baruri, cinematografe şi instituţii de spectacole se permite accesul persoanelor vaccinate sau trecute prin boală, până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, cu purtarea măştii de protecţie, între orele 5.00 - 24.00.