Tragedie: Dan Petrescu, poate unul dintre cei mai discreţi miliardari ai României, a murit într-un cumplit accident aviatic lângă Milano în urma prăbuşirii avionului în care se afla împreună cu încă şapte persoane. El a construit reţelele Metro, Real, Jumbo şi îi organiza turneele de tenis ale lui Ion Ţiriac

Autor: Cristian Hostiuc 03.10.2021

Dan Petrescu, 68 de ani, poate unul dintre cei mai discreţi miliardari ai României, a murit duminică după amiază lângă Milano în urma prăbuşirii avionului în care se afla împreună cu ceilalţi pasageri ( copilot, 5 pasageri şi un copil), conform ANSA, agenţia de presă italiană.

Conform primelor date, Dan Petrescu conducea acest avion monomotor cu elice. Conform ultimelor date, în avion se aflau soţia şi fiul său.

Dan Petrescu

Dan Petrescu a revenit în România după anii '90 din Germania, alături de Ion Ţiriac cu care colaborase la organizarea turneurilor de tenis din Germania - (iar acum îi organiza turneul de tenis de la Madrid).

La început a dezvoltat afaceri împreună cu Ion Ţiriac – Banca Ion Ţiriac, reţeaua Metro şi alte afaceri imobiliare. Ulterior, drumurile celor doi s-au despărţit.

Nu a fost mai bogat decât Ion Ţiriac, dar sigur era în topul miliardarilor reali din România.

Foto: Twitter / Vigili del Fuoco

La începutul anilor ’90 a avut afacerea Opel din România.

Petrescu a creat reţeaua de magazine Real din România, care a fost cumpărată de grupul francez Auchan, într-o tranzacţie de peste 300 de milioane de euro.  Spaţiile unde erau amplasate magazinele erau deţinute de Dan Petrescu, pe care le închiria.

Într-o parte din spaţiile deţinute a venit reţeaua de jucării Jumbo care în final a cumpărat locaţiile respective.

El deţine mai multe parcuri comerciale din Bucureşti şi din ţară.

Foto: MilanoToday

Petrescu a fost unul dintre cei mai mari investitori în real estate din România, având în portofoliu terenuri în toată ţara. De asemenea, el era unul dintre cei mai mari investitori imobiliar în centrul Capitalei unde deţinea mai multe blocuri şi case.

El nu a dat niciodată un interviu, nu a ieşit niciodată în faţă, încerca să nu iasă în evidenţă şi-şi desfăşura afacerile prin mai multe firme offshore.

Aleph News. Istoria lui Dan Petrescu: A terminat Politehnica, a plecat în anii ‘80 în Germania, iar după ‘90 s-a reîntors în România. Avea un dar extraordinar al povestirii

“Dan Petrescu avea 68 de ani şi deţinea numeroase afaceri în imobiliare. Cel mai mare investitor imobiliar avea o avere de peste 1 miliard de euro.

A fost implicat şi în segmentul auto, împreună cu Ion Ţiriac. Prietenii îl plâng pe Dan Petrescu.

Un om sincer, modest şi extrem de generos.

După ce termină Politehnica, Dan Petrescu se căsătoreşte şi pleacă în Germania. Se întâmpla în anii ’80. Acolo, începe un business în domeniul auto. La puţin timp, îl întâlneşte pe Ion Ţiriac cu care bate palma şi începe să colaboreze în domeniul sportiv, în tenis.

După Revoluţie, se întorc împreună în ţară, unde continuă parteneriatul. Curajul şi visurile îl duc mai departe. Începe, în paralel, businessuri proprii în imobiliare şi distribuţie auto.

Cu ambiţie, răbdare şi multă muncă, îşi construieşte în timp o situaţie financiară impresionantă. Nu se mândrea cu ea. Cu simplitate, era alături de prietenii săi şi oferea. Mereu găsea cel mai bun sfat, cea mai potrivită vorbă, îşi amintesc cei care l-au cunoscut bine. Prietenii îi ziceau în glumă Petre Ispirescu. Avea un talent înăscut al povestirii.”

Aleph News: Primele ipoteze despre cauza prăbuşirii avionului pilotat de Dan Petrescu. Ce spune Dan Andrei, expert în aviaţie