Antreprenori locali. Fondatorii Aquila iau 10 mil. euro de la BERD pentru dezvoltarea businessului ajuns la 370 mil. euro în 2020. Jumătate din sumă e împrumut, iar cu cealaltă jumătate, BERD intră în acţionariatul companiei româneşti

Autor: Cristina Roşca 04.10.2021

Banca Europeană pentru Recons­truc­ţie şi Dezvoltare (BERD) finan­ţea­ză dezvoltarea Aquila şi intră în ac­ţio­nariatul grupului românesc de distribuţie şi logistică cu afaceri de 370 mil. euro în 2020. „Pachetul financiar agreat va per­mi­te Aquila să finanţeze consoli­da­rea şi extinderea portofoliului său de mărci proprii, să investească în au­to­ma­tizarea depo­zi­te­lor sale, în im­ple­men­tarea unui nou sistem ERP, pre­cum şi pentru alte nevoi de capital de lu­cru şi investiţii. Aceste proiecte vor îm­bu­nătăţi acoperirea mărcilor pro­prii ale Aquila, vor creşte produc­ti­vi­ta­tea în depozite şi vor ridica gra­dul ge­ne­ral de digitalizare al ope­ra­ţiu­nilor com­paniei“, spun repre­zen­tanţii părţilor.

Din totalul sumei, 5 mil. euro re­pre­zintă un împrumut, iar restul, pre­luarea unui pachet de acţiuni. În ceea ce priveşte intrarea în acţionariat, BERD are opţiunea de a cumpăra ac­ţiuni de până la 5 mil. euro de la fon­da­torii Aquila, la un preţ convenit în prealabil.

BERD a mai folosit acest model de finanţare cu preluare de acţiuni la Profi, Pehart Tec sau Agricover, conform datelor ZF.

Grupul Aquila, controlat de Cătălin Vasile şi Alin Dociu, este astfel liderul pieţei de distribuţie de bunuri de larg consum. Printre cei mai mari clienţi ai grupului se numără Coca-Cola HBC, liderul pieţei de băuturi, şi Unilever, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa bunurilor de larg consum.