Dezastrul din spitalele româneşti este patronat direct de preşedintele Klaus Iohannis. Deşi a convocat întâlniri cu specialiştii în sănătate şi cu experţi pentru a găsi soluţii astfel încât tragedia incendiului de la Piatra Neamţ să nu se mai repete, preşedintele Iohannis nu a făcut nimic concret

Ziarul Financiar 04.10.2021

♦ Secţiile ATI din trei mari spitale din ţară au luat foc, fără ca nimeni să fie responsabil.

Şirul tragediilor din spita­le­le româneşti a mai adă­u­gat un incendiu la Spita­lul de boli infec­ţi­oase Con­stan­ţa, al treilea ca impact şi ca număr de morţi în mai puţin de un an. De ce nu avem responsabili? Ce a făcut preşedintele Iohannis de la ultima întâlnire cu specialiştii în care a promis soluţii?

Preşedintele Iohannis a ieşit public după fiecare dintre cele trei incendii mari din spitale şi a declarat că este nevoie de reforme, că vom şti cine sunt responsabilii şi că se vor găsi soluţii. Mai mult, deşi neuzual, chiar Iohannis a convocat întâlniri cu specialiştii şi cu directorii spitalelor pentru a dezbate soluţiile. Nu s-a în­tâmplat nimic după aceste întâl­niri, o spun chiar şefii spitalelor. Aşadar, dacă preşedintele şi-a luat rolul de a găsi soluţii, dar tragediile se repetă periodic, înseamnă că lucrurile nu s-au schimbat, iar Iohannis este direct responsabil de acest lucru.

„Nu s-a schimbat nimic în spitale după tragedia de la Piatra Neamţ“, spunea chiar în urmă cu o săptă­mână Anca Coliţă, manager la spi­talul Fundeni. „Avem 1.000 de pa­turi, două  clădiri mari şi vechi şi doar un inginer tehnic şi 3-4 elec­tri­cieni. Este imposibil să găsim soluţii tehnice corecte“, spunea managerul celui mai mare spital din Bucureşti unde sunt trataţi bolnavii oncologici. Întrebată în cadrul conferinţei ZF Health & Pharma despre motivul pen­tru care spitalul nu a angajat direct un tehnician, Anca Coliţă a răs­puns simplu: nu avem cum.

„Director tehnic nu avem în organigramă, din păcate salarizarea din servicii administrative este ne­atractivă, cu greu găsim oameni performanţi. Grilele de salarizare nu pot fi modificate de noi, sunt stabilite prin ordine, e dificil să avem oameni de calitate pe poziţii importante“, a mai spus Coliţă.

De ce nu a propus Klaus Iohannis după tragedia de la Piatra Neamţ sau Matei Balş ca acest lucru să se schim­be şi într-un an spitalele să poată avea specialişti angajaţi? Contextul sanitar este unul critic, în condiţiile în care valul 4 este extrem de agresiv, iar pacienţii stau pe holurile spitalelor.

„Avem chiar şi opt paturi pe hol cu butelii de oxigen. Pentru internări de o zi, adică la evaluare, avem zilnic 60-80 de persoane, iar pe internare continuă 15 persoane în medie“, spu­nea recent pentru ZF Beatrice Mahler, managerul Spitalului de Pneumo­ftiziologie Marius Nasta din Bucureşti.

Iar cazurile rămân zilnic la un nivel ridicat, de peste 10.000 de pa­cienţi confirmaţi pe zi, deşi la în­ce­pu­tul lunii septembrie numărul nu trecea de 1.500.

Preşedintele a convocat două şe­din­ţe după incendiul de la Piatra Neamţ cu directorii spitalelor şi spe­cia­lişti electricieni, însă nu s-a întâm­plat nimic în urma intervenţiei sale. Întâl­nirile de la nivel înalt între Iohannis şi electricieni şi ingineri me­canici au efecte doar pe hârtie, în con­textul în care în unităţile medi­cale nu se schimbă nimic. Astfel, Iohannis este direct responsabil de dezastrul din spitalele care ard, în condiţiile în care s-a implicat în modernizarea circuitelor electrice şi de gaze din spitale, dar concret nu a făcut nimic.

„Astăzi, din păcate, statul român a eşuat în misiunea sa fundamentală de a-şi proteja cetăţenii“, a spus Klaus Iohannis vineri, după incen­diul de la Constanţa. Iohannis deţine funcţia de şef al statului din 2014. Mai mult, pre­şe­dintele s-a limitat la a trans­mite un mesaj scris prin inter­mediul site-ului pre­şedin­ţiei, fără a ieşi public în con­fe­rinţă de presă, având în vedere că, du­pă Colec­tiv, in­cendiile din spitale sunt cele mai mari tragedii care s-au în­tâmplat în România în ultimii zece de ani.

Fără vreun rezultat sau soluţii după tragedia de la Piatra Neamţ din noiembrie 2020, dar cu aceleaşi pro­bleme ale spitalelor româneşti, vechi de zeci de ani, cu instalaţii elec­tri­ce şi de oxigen depăşite, pacienţii intră în adevărate capcane.

Un raport făcut doar după incendiul de la Piatra Neamţ arată că 302 clădiri funcţionează fără autori­za­ţie de securitate la incendiu. În acest context, ministrul sănătăţii, Cseke Attila, face apel la încredere în auto­rităţi. „Cauza incendiului va fi sta­bilită de cei de la ISU. Cauzele pot fi multiple, şi legate de infra­struc­tură, de o suprasolicitare a ins­ta­laţiei, dar şi de cauze umane. Tre­buie să avem puţină răbdare şi în­cre­dere în autorităţile statului. În mo­men­tul în care vom avea cauza in­cen­diului vom şti cine a greşit şi unde a greşit“, a declarat ministrul Cseke Attila.