BNR a ţinut dobânda-cheie la minimul de 1,25%, în timp ce inflaţia a tot urcat. Inflaţia poate ajunge să fie dublă faţă de ţinta BNR în 2021. Cine trage la răspundere BNR că nu ia măsuri pentru reducerea inflaţiei şi atingerea ţintei?

Autor: Claudia Medrega 09.10.2021

♦ Unii analişti cred că rata anuală a inflaţiei poate urca spre 7% la final de 2021 sau chiar peste ♦ Ţinta staţionară a BNR pentru rata anuală a inflaţiei este din 2013 de 2,5%+/- 1 pp ♦ Obiectivul fundamental al BNR este asigurarea şi menţinerea stabilităţii preţurilor, conform statutului ♦ Dobânda-cheie a fost tăiată de BNR în ianuarie 2021 la minimul istoric de 1,25% şi a staţionat până acum ♦ Părerile analiştilor sunt împărţite în privinţa reducerii dobânzii-cheie astăzi.

Rata anuală a inflaţiei a tot crescut şi a depăşit 5%, unii analişti anticipând deja că la finalul anului 2021 poate ajunge la 7% sau chiar peste acest nivel, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR, de 2,5%+/-1 pp, şi au apărut şi presiuni pe cursul de schimb, în timp ce BNR a stat în expectativă şi a menţinut de la începutul anului până acum dobânda-cheie la minimul istoric de 1,25%, mizând pe controlul lichidităţii din piaţa interbancară.

Pe de altă parte, alte bănci cen­tra­le, chiar din regiune, au început să înăs­prească politica monetară şi să trea­că la majorări de dobânzi, în con­textul creşterii inflaţiei la nivel inter­na­ţional, mişcări care nu pot să fie ignorate de BNR.