România, printre cele mai grăbite ţări la scumpirea energiei. Piaţa plăteşte greşeala istorică a spargerii sistemului de producţie pe surse de energie

Autor: Roxana Petrescu 05.10.2021

♦ Jucătorii din piaţa locală s-au dovedit printre cei mai grăbiţi la scumpirea energiei către sectorul casnic în prima jumătate a anului, după un 2020 în care preţul energiei s-a aflat în scădere. Iar creşterile majore de preţ abia de acum vor urma, tendinţă care va continua şi anul viitor.

Datele de la Eurostat arată că în prima jumătate a anului preţul final al energiei pentru sectorul rezidenţial a crescut cu 6% faţă de ultimul semestru din 2020, România fiind astfel una dintre cele mai grăbite state să dea tonul scumpirilor. Italia, Austria sau Cehia au avut o abordare mai prudentă, în timp ce în Ungaria chiar s-au înregistrat uşoare scăderi.

„Un factor cheie este reprezentat de mecanismul de formare a preţurilor pe piaţa angro a energiei electrice, care se aliniază la producătorii mai slab competitivi, cei care produc pe bază de combustibil fosil, în raport cu producătorii competitivi de hidroenergie şi energie nucleară. Problema ţine de formarea preţului în funcţie de nivelul costului marginal, cel care corespunde costurilor mari ale producătorilor mai slab com­petitiv“, spune, într-o opinie, Cosmin Marinescu, consilier prezidenţial - De­partamentul Politici Economice şi Sociale.