Semnal de alarmă: criza energiei din Europa a închis deja fabrici şi va continua să o facă

Autor: Catalina Apostoiu 05.10.2021

Europa întâmpină dificultăţi în a-şi asigura suficiente stocuri de gaze şi cărbune înainte de venirea iernii, iar creşterea preţurilor energiei i-a forţat deja pe unii giganţi industriali cum sunt producătorii de îngrăşăminte CF Industries şi Yara International, şi gigantul din sectorul produselor chimice BASF să-şi închidă din fabrici sau să-şi restrângă producţia, scrie Bloomberg.

Iar închiderile de fabrici ar putea continua pe fondul adâncirii crizei energiei. „Fabricile de îngrăşăminte din Europa de Vest şi Est, cât şi din Ucraina, înregistrează acum marje negative, astfel încât noi închideri sunt aşteptate în aceste regiuni“, arată Jennifer Willis-Jones, de la CRU Group, potrivit Gasworld.

Alte companii care şi-au închis parţial sau în întregime fabricile sunt gigantul olandez din sectorul îngră­şămintelor OCI, compania litua­niană Achema, cel mai mare consumator individual de gaze naturale din regiunea ţărilor baltice, compania ucraineană OPZ. Alţi mari utilizatori industriali, cum ar fi producătorii de oţel, şi-ar putea restrânge de ase­menea producţia, notează icis.com.

Preţurile în creştere la gaze şi electricitate din Europa trimit un sem­nal puternic producătorilor re­giunii să se gândească la în­chideri temporare de fabrici, scrie John Kemp, editorialist Reuters. Dacă criza se va adânci în con­tinuare, şi în special dacă iar­na se va dovedi mai rece decât în mod normal, apelurile pen­tru conservarea energiei ar putea deveni inevitabile, în opinia acestuia.

Costurile în creştere dramatică legate de energie îi vor determina pe mulţi producători să-şi reevalueze pla­nurile de producţie în această iarnă, în special din rândul celor cu procese care implică un consum ridicat de energie sau celor cu o capacitate limitată de a majora preţurile propriilor produse.

Pentru producători, închiderile pe perioade limitate au dublul beneficiu de reducere a costurilor legate de energie şi de împingere în sus a preţurilor propriilor produse. Închiderile de fabrici ar agrava însă problemele existente la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi intensifica presiunile în sensul creşterii inflaţiei.

Dacă iarna nu se va dovedi a fi una blândă, creşterile de preţuri şi penuriile de gaze, cărbune şi electricitate nu vor rămâne probabil limitate la pieţele de energie, ci vor fi resimţite în restul economiei, aşa cum se întâmplă deja în China, scrie editorialistul Reuters.