În loc să creeze circuite în spitale, autorităţile limitează şi mai mult accesul pacienţilor: 30 de zile sunt suspendate operaţiile care nu sunt urgenţe. După aproape doi ani de pandemie, autorităţile nu reuşesc să ţină deschise spitalele pentru pacienţii non-COVID şi suspendă pentru o lună orice intervenţie care nu e urgenţă

Autor: Georgiana Mihalache 06.10.2021

Autorităţile nu au învăţat nimic din lecţia pandemiei şi repetă acelaşi scenariu privind închiderea spita­lelor pentru cazurile cro­nice, intervenţiile care nu reprezintă urgenţe medicale, deşi accesul pacienţilor la sănătate a fost şi până acum unul dificil.

Cu partea de ambulatoriu în care nu s-a investit în ultimii ani, cu medicamente care lipsesc, pacienţilor li se limitează şi mai mult accesul la spitale, după ce Raed Arafat, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat că operaţiile care nu sunt urgenţe din spitalele publice vor fi suspendate timp de o lună. Excepţiile sunt urgenţele, femeile însărcinate, dar şi pacienţii cu afecţiuni oncologice cronice sau care au nevoie de dializă. Măsura vine ca o lovitură pentru pacienţi, fiind criticată inclusiv de medici.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor din România, spune că este o aberaţie această măsură şi că pacienţii vor avea de suferit.

„Este o aberaţie această măsură, pacienţii care ajung la spital merg oricum cu o problemă, cu o o urgenţă de regulă. Am vorbit cu mai mulţi chirurgi, este riscant să amâni o intervenţie chirurgicală pentru că atunci cresc şi riscurile. Pacienţii vor beneficia de mai puţine servicii medicale. În chirurgie întârzierile pot fi fatale, orice act chirurgical presupune o abordare precoce. Pacientul are de suferit dacă se va întârzia actul medical. Autorităţile trebuie să ia alte măsuri, să dezvolte actualele structuri spitaliceşti, să le amenajeze cu specificul necesar, chiar să construiască spitale modulare, la noi problema nu este gestionată cum trebuie”, a spus şi Vasile Barbu.

Iar Ziarul Financiar a scris despre faptul că mulţi pacienţi cu alte boli cronice nu au mai ajuns la spital din teama de a nu se infecta sau din accesul dificil la unităţile sanitare. Concret, în 2020 în unităţile medicale publice şi private au fost înregistraţi 1,7 milioane de pacienţi internaţi, faţă de 2,6 milioane de oameni în 2019.

Autorităţile au mai suspendat o dată accesul pacienţilor în spitale, în starea de urgenţă din martie 2020 până la jumătatea lunii mai 2020, chiar la debutul pandemiei.

Acum suntem însă la mai bine de un an de la acel moment, iar soluţia este aceeaşi.

Şi Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, critică măsura autorităţilor, precizând că soluţia nu este suspendarea operaţiilor, ci crearea unor circuite pentru pacienţi.

„Autorităţile în loc să facă ceva, să creeze aceste circuite ca fiecare spital să funcţioneze în parametri aproape normali, cu acest culoar creat doar pentru COVID – intrare – ieşire, închid spitalul cu totul. Este o crimă cu premeditare. Nu este o măsură bună pentru că în toată Europa civilizată pacienţii au acces în spitale unde se tratează pe culoare bine determinate, nu se închid spitalele”, a spus pentru ZF Cezar Irimia, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

El a dat exemplul Germaniei, acolo unde lucrează ca medic chiar fiica sa, iar în spitale s-au făcut circuite, deşi sunt unităţi vechi, la fel ca în România.

„În România în tratament sunt cam 130.000 de pacienţi cu cancer. În 2020, din cauza pşoliticilor proaste, depistarea cancerului a scăzut cu 40%. Oamenii aceia mor cu zile, iar când vor fi depistaţi, vor copleşi sistemul de sănătate în fază tardiveă, unde costurile cresc şi şansele scad. Cancerul nu aşteaptă să treacă pandemia, trebuie să fie tratat când este depistat imediat”, a mai spus Cezar Irimia.

Raul Pătraşcu, managerul spitalului judeţean Timişoara, a declarat că nu este o soluţie ideală, însă în contextul epidemiologic medicul va decide dacă pacientul care se prezintă pentru o operaţie are o urgenţă sau nu.