ZF/NNDKP Legal & Tax - ediţia a 6-a: Care va fi impactul PNRR în economie şi business, care sunt schimbările fiscale şi legislative care vor veni? Guvernul a scos din sertare toate restanţele de reforme şi le-a pus pe masa PNRR. Pentru prima dată, reformele fiscale au un calendar şi un buget

Autor: Răzvan Botea 07.10.2021

Reformarea şi digitalizarea ANAF sunt asumate de guvern prin PNRR, dar şi eliminarea facilităţilor fiscale acordate unor sectoare, precum IT sau construcţii l Sunt aşteptate creşteri de taxe pe proprietate şi modificarea taxării microîntreprinderilor.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), o posibilă infuzie de 29,2 mld. de euro în următorii 5 ani în România, cuprinde de asemenea reforme în domeniul fiscal, pe care practicienii le aşteaptă şi le-au discutat în ultimii 10 ani. De data aceasta însă, reformele au şi un calendar şi un buget clar asumat, au spus speakerii evenimentului ZF/NNDKP Legal & Tax, ediţia a 6-a.

„Guvernul şi-a scos toate restanţele din toate sertarele şi le-a pus în PNRR. Banii sunt condiţionaţi de reforme, dar într-un mod destul de abrupt. Trebuie să dovedeşti că ai făcut reformele în primii doi ani şi apoi vin banii. Sunt 67 de reforme propuse în PNRR şi aici impresia este că absolut tot ce se dorea făcut de zeci de ani în România a fost luat şi dus în PNRR, nu că ar fi rău“, a spus, în cadrul evenimentului, Marius Ionescu, partener şi coordonator al NNDKP Consultanţă Fiscală.

Guvernul şi-a asumat să crească veniturile din taxe cu 3 puncte procentuale din PIB prin implementarea reformelor fiscale. Cea mai mare parte - 2,5 pp. - ar urma să vină din digitalizarea şi reformarea autorităţilor fiscale, însă 0,5 pp. cel mai probabil vor veni şi din creşteri de taxe, cel mai probabil de taxe pe proprietate şi modificarea taxării microîntreprinderilor, dar şi din eliminarea facilităţilor fiscale acordate unor sectoare precum IT-ul sau construcţiile.