Videoconferinţa ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021. Dumitru Nancu, director general, FNGCIMM: Până pe 7 octombrie, doar în cadrul programului IMM Invest avem 11.524 de credite solicitate şi garantate de Fondul de Garantare

Autor: Ramona Cornea 07.10.2021

Mai mult de 11.520 de credite solicitate de IMM-uri prin programul IMM Invest au fost acordate şi garantate de Fondul de Garantare, după cum spune Dumitru Nancu, director general al FNGCIMM.

”Anul acesta am început în cea de-a doua jumătate a anului. Până pe 7 octombrie, doar în cadrul programului IMM Invest avem 11.524 de credite solicitate şi garantate de Fondul de Garantare. Suma garantată de fond este de 7,5 mld. lei şi deja am ajuns ca instituţiile financiare să infuzeze pe piaţă 9,5 mld. lei, aproape 1% din PIB. Circa 85% dintre solicitanţi doresc credite pentru activitatea curentă, iar pentru credite de investiţii au fost circa 15%”, a declarat Dumitru Nancu în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021.

Ce a mai declarat Dumitru Nancu în cadrul videoconferinţei:

·        Programul IMM Invest este deja unul consacrat. Anul trecut au fost 25.800 de firme care au aplicat. Merg foarte bine programele IMM Invest şi Agro IMM Invest pentru că avem un sprijin real din partea instituţiilor financiare.

·        Celelalte programe operaţionale sau de fonduri nerambursabile se derulează prin instituţiile statului, fie că sunt autorităţi de management, organisme intermediare sau agenţii de stat.

·        Programele noastre s-au epuizat foarte repede. Acesta este viitorul, iar sistemul financiar bancar ar trebui să se implice mult mai mult în derularea acestor programe. Aici este cheia succesului.

·        Anul trecut, în şase luni de zile au fost acordate 25.800 de garanţii, suma garantată de statul român a fost de 12,9 mld. lei, iar 15 mld. lei a fost finanţarea din sistemul financiar bancar.

·        Pe anul 2020 am avut un impact fiscal la bugetul de stat aproape 13 mld. lei, bani din impozit pe profit, taxe, TVA. Aceasta este importanţa acestor instrumente financiare, adică au un grad de multiplicare în economie.

·        La 1 octombrie avem deja 60% din plafonul alocat pentru IMM Invest consumat, două bănci au epuizat plafonul alocat. Urmează ca la sfârşitul acestei luni să facem o realocare între băncile care au consumat şi cele care nu au consumat plafon. BRD este în top, cu aproape 655 mil. lei din plafonul 874 mil. lei alocat.

·        Interesul pentru Agro IMM Invest a fost mare, deja s-a consumat plafonul de 1 mld. lei şi a fost mărit la 4 mld. lei. Aici avem 2.000 de credite acordate, 15% investiţii şi 85% pentru capital de lucru.

·        Suntem al 12 mld. lei bani care sunt în conturile IMM-urilor.

·        IMM Leasing este un program care nu merge pe schema de minimis, este un program care a funcţionat şi anul trecut, şi anul acesta şi va funcţiona şi la anul.