Dobânzile pe piaţa interbancară continuă să crească: ROBOR la 3 luni a ajuns joi la 2,10%, maximul ultimului an

Autor: Cristina Bellu 07.10.2021

Indicele ROBOR la trei luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de luna mai 2019, şi-a accelerat tendinţa de creştere fiind cotat joi la 2,10%, faţă de 2,07% miercuri şi peste nivelul de la începutul anului, când era 2,01%.

De altfel, valoarea de astăzi a ROBOR la trei luni este cea mai mare din ultimul an, un nivel similar fiind înregistrat în 7 octombrie 2020, potrivit datelor agregate de la BNR.

Dobânda interbancară ROBOR la trei luni a oscilat în lunile de vară preponderent în jurul nivelului de 1,5%, iar în ultimele zile din august şi în septembrie, în special în ultima săptămână, a intrat pe o pantă ascendentă.

Astfel, începând cu data de 24 septembrie 2021, când ROBOR la trei luni a fost cotat la 1,65%, indicele a continuat să crească zilnic astfel că majorarea înregistrată în perioada 24 septembrie – 7 octombrie a fost de peste 27%.

ROBOR la 3 luni reprezintă dobânda la care băncile îşi acordă împrumuturi cu o maturitate la trei luni. Totodată, ROBOR este indicatorul monetar în funcţie de care se calculează dobânzile variabile pentru creditele de consum şi ipotecare acordate în lei înainte de luna mai 2019.

Tot astăzi, indicele ROBOR la 6 luni, utilizat la calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 2,18%, de la 2,16% miercuri, în timp ce indicele ROBOR la 12 luni, care reprezintă rata dobânzii plătită la creditele în lei atrase de către băncile comerciale de la alte bănci comerciale pentru o perioadă de 12 luni, a urcat la 2,25% de la 2,22%.