Acţiunile Samsung au scăzut cu 20% faţă de maximul de la începutul anului, însă nicio agenţie sud-coreeană de rating nu recomandă vânzarea deţinerilor

Autor: Eduard Ivanovici 07.10.2021

Selloff-ul global din industria tech a oferit o nouă lovitură companiei Samsung, ale cărei acţiuni au înregistrat o evoluţie cu mult sub media pieţei de capital din Coreea de Sud, notează Bloomberg.

Cu un declin de peste 3% în octombrie, acţiunile celui mai mare producător de cipuri de memorie din lume au scăzut cu 21% de la maximul atins pe 11 ianuarie, investitorii străini vânzând acţiuni de 15,3 miliarde de dolari. Evoluţiile vin în contextul temerilor privind impactul inflaţiei, procesele încete de transportare şi preţurile record ale cipurilor DRAM.

Deşi ne aflăm la începutul lui octombrie, acţiunile se îndreaptă către a patra lună de scăderi, ceea ce ar contura cea mai slabă serie din ultimii trei ani.

Tonul analiştilor din Coreea de Sud, unde ratingurile de tip „sell” sunt destul de rare, rămâne în continuare optimist. Circa 93% din 45 de analişti care monitorizează acţiunile Samsung prezintă un rating de tip „buy” sau un echivalent al acestuia, în creştere cu două puncte procentuale faţă de luna august.

Samsung va investi 206 miliarde de dolari în următorii trei ani în biofarmaceutice, inteligenţă artificială, semiconductori şi robotică

Conform datelor agregate de Bloomberg, niciun analist nu recomandă vânzarea deţinerilor, estimându-se, în medie, o creştere de 40% de-a lungul următoarelor 12 luni.

„Per total, profitul operaţional de anul acesta depăşeşte cu mult părerea generală a pieţei. Strategiile buy-and-hold ar trebui să rămână eficiente pe măsură începe să se schimbe calitatea profitului”, spune Roh Geun-Chang, analist al Hyundai Motor Securities.

Samsung se tranzacţionează în prezent la mai puţin de 11 x veniturile viitoare, aproape de media ultimilor cinci ani. Prin comparaţie, Apple are un multiplu de 25, acţiunile producătorului iPhone-urile apreciindu-se cu 9% din 11 ianuarie încoace.

Samsung este cel mai mare conglomerat din Coreea de Sud şi reprezintă aproximativ 20% din produsul intern brut (PIB) al ţării.