Videoconferinţa ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021. Sergiu Uzun, Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Sud-Est: În programul 2014-2020 au fost alocate 9,4 mld. euro, s-a reuşit contractarea lor, iar plata efectivă este de 7,5 mld. euro

Autor: Ramona Cornea 07.10.2021

În programul 2014-2020 au fost alocate 9,4 mld. euro Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Sud-Est, companiile au contractat toţi aceşti bani, iar plata efectivă este de 7,5 mld. euro, spune Sergiu Uzun, şef de serviciu în cadrul Centrului Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale - Sud-Est.

”În programul 2014-2020 au fost alocate 9,4 mld. euro, s-a reuşit contractarea lor, iar plata efectivă este de 7,5 mld. euro, adică avem un grad de absorbţie de 80%, împreună cu APIA, nu doar AFIR. Pe programul nou 2021 – 2027 sunt alocate tot 9 mld. euro, nu s-a aprobat noul PNDR de Comisia Europeană. Din negocierile cu Comisia Europeană s-a reuşit alocarea unei sume de tranziţie de 2 mld. euro din cele 9 mld. euro, sumă pe care o vom folosi pentru măsuri şi submăsuri din programul vechi”, a declarat Sergiu Uzun în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021.

 

Ce a mai declarat Sergiu Uzun în cadrul videoconferinţei:

·        Nevoia de finanţare trebuie să plece de la nevoile reale ale beneficiarilor. Noi am lansat multe sesiuni de finanţare. Avem Submăsura 9.1 deschisă începând cu 29 iulie pentru înfiinţarea grupurilor de producători în sectorul agricol. Aici avem alocare de 6,8 mil. euro, încurajăm înfiinţarea grupurilor de producători agricoli. Prin această măsură ei pot rambursa 10% din valoarea producţiei comercializate pe următorii cinci ani, dar nu mai mult de 100.000 de euro pe an. În total, un proiect poate primi 500.000 euro.

·        Mai avem şi Submăsura 17.1, care s-a lansat pe 28 iulie şi se va închide la finalul acestei luni. Fondurile alocate sunt de 31 mil. euro, iar prin această se finanţează 70% din valoarea primei de asigurare eligibilă şi plătită de fermier asiguratorului.

·        Mai avem lansate Submăsura 16.4 şi Submăsura 6.1 pentru tânărul fermier, cu fonduri alocate de 130 mil. euro, care s-au epuizat săptămâna trecută. Foarte mulţi tineri au depus proiecte.

·        Submăsura 5.1 este lansată din 20 septembrie, lansată în special pentru pesta porcină africană. Suma alocată este de 6,2 mil. euro. Prin această măsură se pot achiziţiona instalaţii de dezinsecţie şi dezinfecţie, echipamente pentru asigurarea biosecurităţii. Valoarea maximă a unui proiect este de 250.000 de euro.

·        Toate aceste informaţii sunt disponibile pe site-ul AFIR. Avem mulţi consultanţi care acţionează.

·        Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale este o agenţie de plăţi din Ministerul Agriculturii prin care se implementează Programul Naţional de Dezvoltare Rurală.