Emisiunea ZF Deschiderea de Astăzi. Despre doza de imunitate a investitorilor la criza politică, inflaţie versus Fidelis, majorarea dobânzii-cheie şi impact la BVB. Discuţie cu Alexandra Smedoiu, CFA

Autori: Eduard Ivanovici , Liviu Popescu 08.10.2021

Pe 7 octombrie 2021 în cadrul Emisiunii ZF Deschiderea de Astăzi, Alexandra Smedoiu – preşedinte CFA România a discutat despre impactul la bursă al majorării din minime a dobânzii-cheie a BNR, în prima astfel de mişcare după aproape doi ani, dar şi despre randamentele sub inflaţie ale titlurilor Fidelis. Emisiunea integrală, care atinge şi subiectul majorării facturilor la energie şi cum se va reflecta în bilanţul unor companii listate, poate fi văzută pe ZF.ro, pagina de Facebook şi canalul de YouTube ale ZF.

În timp ce mediul politic românesc alimentează constant criza din ultimele săptămâni, piaţa locală de capital este pe plus, respectiv 2,5% pentru BET în ultima lună, potrivit datelor BVB. Sunt imuni investitorii la criza politică?

„Putem folosi termenii «imun» sau «uşoară inerţie». Probabil că tumultul prin care trecem nu mai surprinde, existând o aşteptare că acesta este temporar şi lucrurile se vor aşeza. Oricum, Bursa depinde mai mult de indicatorii macroeconomici, care rămân aceiaşi indiferent de ce se întâmplă în mediul politic“, a spus Alexandra Smedoiu, preşedinte CFA România. În ceea ce priveşte sistemul bancar, Alexandra Smedoiu nu se aşteaptă la o ajustare negativă în perioada următoare, întrucât o bună parte din creditele noi din ultimii doi ani s-au acordat cu dobândă fixă pe anumite perioade.