Piaţa interbancară a rămas după 9 luni cu excedent de lichiditate de 4,2 mld. lei. BNR, tot debitor net în raport cu băncile comerciale. În septembrie nu au fost operaţiuni repo

Autor: Claudia Medrega 08.10.2021

♦ Suma depusă de bănci la BNR prin facilitatea de depozit a depăşit în septembrie 1 mld. lei ♦ Băncile au depus bani la BNR şi prin licitaţiile de atragere de depozite, stocul mediu urcând în septembrie la 3,3 mld. lei, peste nivelul din august, dar sub valorile din iunie şi iulie ♦ Dobânzile cresc din octombrie după ce BNR a majorat dobânda la facilitatea de depozit la 1% pe an, de la 0,75%, şi dobânda la facilitatea de creditare (Lombard) la 2% pe an, de la 1,75%.

Piaţa interbancară a rămas pe excedent de lichiditate şi în lu­na septembrie, de circa 4,2 mld. lei, uşor peste volumul din august de 3,9 mld. lei, după cum reiese din datele Băncii Naţionale.

În iulie, surplusul de lichiditate urcase la 5,9 mld. lei, aproape dublu faţă de volu­me­le din lunile mai şi iunie, marcând al doi­lea cel mai ridicat nivel din anul 2021, după vârful din ianuarie, de peste 8,3 mld. lei. La finalul primului semestru din 2021 ex­ce­dentul de lichiditate scăzuse sub 3 mld. lei.

Lichiditatea a revenit în piaţa inter­bancară în luna aprilie şi de atunci piaţa a ră­mas pe surplus. Excedentul de lichiditate ajunsese în aprilie la circa 4,6 mld. lei, după ce în martie a fost deficit de 2 mld. lei, în februarie a fost surplus de 2,4 mld. lei, iar în ianuarie excedentul de lichiditate a de­păşit 8,3 mld. lei.