După falimentul City Insurance se schimbă regulamentul Fondului de Protecţie: disponibilul poate scădea sub 30 mil. euro în cazuri excepţionale

Autor: Claudia Medrega 08.10.2021

Regulamentul privind Fondul Naţional de Protecţie (FNP), care ţine de Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România (BAAR), a fost modificat astfel că disponibilul FNP poate scădea sub nivelul de referinţă de 30 mil. euro, până la depăşirea unei situaţii excepţionale. Această schimbare legislativă vine în contextul falimentului City Insurance, liderul pieţei locale a asigurărilor, proiectul fiind aprobat de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

În mod normal, disponibilul FNP nu poate fi mai mic decât echivalentul în lei a 30 mil. euro în vederea îndeplinirii, în orice moment, de către BAAR a atribuţiilor de birou naţional auto, de organism de plată a despăgubirilor şi de organism de compensare.

„Necesitatea modificării Regulamentului nr. 6/2017 este generată de asigurarea unei utilizări rapide şi flexibile a acestuia în situaţii excepţionale, cu un impact cât mai redus asupra consumatorilor de asigurări RCA, dar şi a asigurătorilor care contribuie la formarea şi menţinerea Fondului Naţional de Protecţie (FNP)“, se menţionează în referatul de fundamentare a proiectului de regulament.