Videoconferinţa ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021. Gavrilă Tuchiluş, Agrimat Matca: Atragerea fondurilor europene a fost şi rămâne greoaie. Partea de agricultură este foarte slab finanţată pentru perioada următoare

Autor: Ramona Cornea 07.10.2021

Gavrilă Tuchiluş, administrator şi director general al companiei Agrimat Matca din Galaţi, afirmă că agricultura este foarte slab finanţată pentru perioada următoare şi că, de altfel, atragerea fondurilor europene a fost şi rămâne greoaie în România.

”Atragerea fondurilor europene a fost şi rămâne greoaie. Partea agricultură este foarte slab finanţată pentru perioada următoare. Singura facilitate din PNRR este Pilonul 1 – tranziţia verde, componenta numărul 3. Noi am făcut din surse proprii ceea ce se doreşte să facem prin programele astea. Fondurile europene sunt binevenite, dar birocraţia este foarte grea, este îndelungată. Se discută şi astăzi despre problema de la fermă la furculiţă. Noi încercăm să facem lucrul acesta prin fabrica de la Sascut, să producem în ea lapte, brânzeturi. Ne interesează în continuare să accesăm atât fonduri europene, ne gândim la PNDR 2023 – 2027”, a declarat Gavrilă Tuchiluş în cadrul videoconferinţei ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021.

 

Ce a mai declarat Gavrilă Tuchiluş în cadrul videoconferinţei:

·        Suntem beneficiari de fonduri europene din anul 2008. Am pornit de la nevoile companiei, ne-am gândit cum să mărim productivitatea şi să micşorăm costurile. Am făcut atunci un proiect de 1,5 mil. euro pentru tractoare şi maşini agricole. Rezultatele s-au văzut când am tras linie. Cu toate acestea, am întâmpinat foarte multe greutăţi din punctul de vedere al birocraţiei.

·        Am făcut investiţii din surse proprii şi din investiţii atrase. Noi lucrăm azi o suprafaţă de circa 5.000 de hectare, avem o fermă de vaci de lapte de 1.500 de capete. Ne-am gândit să procesăm ce facem aici şi de aceea am făcut o cooperativă cu încă cinci fermieri în 2018 şi am făcut o fabrică de lapte.

·        Nevoia noastră astăzi este să devenim pe cât posibil independenţi din punct de vedere energetic, să ne asigurăm o parte din energia pentru consum propriu prin panouri fotovoltaice.

·        Am beneficiat de IMM Invest, având în vedere seceta de anul trecut. Indiferent ce facem noi, seceta este prezentă în sudul Moldovei. Din cinci ani, cel puţin în trei este o secetă excesivă. Pentru a putea să ne facem un business plan pe o perioadă îndelungată, riscul este enorm.

·        Fără a iriga, în România nu poţi să mai ai o siguranţă în ceea ce faci în perioada următoare. Cu siguranţă, ca să facem mâncare pentru cele 1.500 de capete, noi furajăm zilnic peste 100 de tone de furaje. Ca să asiguri cantitatea aceasta, ai nevoie de irigaţii, nu poţi să ai o siguranţă fără irigaţii. În acelaşi timp, trebuie să ai producţii mari şi constante cu fonduri reduse.

·        Din perspectiva beneficiilor fondurilor europene, putem vorbi despre faptul că putem să facem investiţii susţinute în agricultură, partea de procesare, reforme sustenabile.

·        Noi ne dorim să mergem pe direcţia agricultură – industria alimentară – hipermarketuri – client, dar nu este aşa de uşor să facem asta pentru că nu există o stabilitate legislativă şi economică.