Harta producţiei locale de electro-IT: Doar 13 judeţe şi Bucureştiul au cel puţin o fabrică unde se realizează electronice sau electrocasnice . România are 35 de astfel de companii

Autor: Cristina Roşca 10.10.2021

România are doar 35 de companii producătoare de electronice şi electrocasnice, acestea adunând afaceri de peste 8,1 mld. lei anul trecut. Astfel, doar 13 judeţe şi Bucureştiul au cel puţin o companie care produce electronice sau electrocasnice, conform codului CAEN declarat, în timp ce două treimi din judeţele din România nu au nicio astfel de fabrică.

Deşi această industrie a atras noi investiţii în ultimii ani ñ atât din partea jucătorilor existenţi, cât şi din partea unora noi -, există în continuare multe judeţe neacoperite. Sunt puţine companii mari, nume internaţionale, care să fie prezente local cu unităţi de producţie, astfel că loc de dezvoltare există.

Această industrie este relevantă pe de-o parte pentru că are o valoarea adăugată brută mai mare decât cea de textile spre exemplu, care a ţinut exporturile României în anii í90. Astfel, şi salariile plătite sunt mai mari. Pe de altă parte, e important ca exporturile locale să nu se bazeze atât de mult pe industria auto (circa 50%), pentru că o astfel de dependenţă pune România într-o poziţie vulnerabilă.