Fermierii vor să creeze un lanţ de la fermă la furculiţă, dar au nevoie de finanţare pentru irigaţii şi predictibilitate. Gavrilă Tuchiluş, Agrimat Matca: Fără a iriga, în România nu poţi să mai ai siguranţă în ceea ce faci în perioada următoare

Autor: Ramona Cornea 08.10.2021

Mihai Moraru, Agro-Est Muntenia: Avem nevoie de o decizie şi de un program pentru sursele de apă pe care le vom folosi. Depindem la raft de produse care vin din import, iar consumatorul plăteşte de cele mai multe ori piaţa din altă ţară, nu piaţa din România, unde există materia primă.

Antreprenorii români vor să să creeze un lanţ de aprovi­zionare care să meargă de la producător direct la consu­mator, unul „de la fermă la furculiţă“, însă au nevoie de finanţare pentru irigaţii pentru a se putea dezvolta şi predictibilitate pe o perioadă îndelungată, a fost una dintre concluziile videoconferinţei ZF/BRD Sud-Est – Tabla Finanţărilor 2021, realizată de Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale.

„Indiferent ce facem noi, seceta este pre­zentă în sudul Moldovei. Din cinci ani, cel puţin în trei este o secetă excesivă. Pentru a putea să ne facem un business plan pe o pe­rioadă îndelungată, riscul este enorm. Fără a iriga, în România nu poţi să mai ai siguranţă în ceea ce faci în perioada ur­mă­toare. Cu siguranţă, ca să facem mân­care pen­tru cele 1.500 de capete, noi furajăm zilnic peste 100 de tone de furaje. Ca să asi­guri cantitatea aceasta, ai nevoie de irigaţii, nu poţi să ai siguranţă fără irigaţii. În ace­laşi timp, trebuie să ai pro­duc­ţii mari şi con­stan­te cu fon­duri reduse“, a spus Gavrilă Tuchiluş, adminis­tra­tor şi director general al com­paniei Agrimat Matca din Galaţi.

Mihai Moraru, director general al Agro-Est Munte­nia, crede că indiferent câţi bani vor veni pe irigaţii, indiferent ce proiecte se vor gândi, nu puteam discuta de a iriga mai mult de 800.000 de hectare în România în acest moment. „Avem nevoie de o decizie şi de un program pentru sursele de apă pe care le vom folosi. Depindem la raft de produse care vin din import, iar consumatorul plăteşte de cele mai multe ori piaţa din altă ţară, nu piaţa din România, unde există materia primă“, spune el.

Felix Daniliuc, direc­torul Departamen­tului de IMM-uri din cadrul BRD Groupe So­ciété Générale, afirmă băncile şi antre­pre­norii au aşteptări ca la nivel decizional, la nivel de guvernare, de intermediari, să fie o viziune clară despre cum trebuie făcute lucrurile.