Preţul ţiţeiului american depăşeşte cel mai mare nivel din 2014 încoace

Autor: Dorin Oancea 08.10.2021

Preţul futures al ţiţeiului West Texas Intermediate, de referinţă pentru piaţa petrolieră americană, a depăşit vineri pragul de 80 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2014, în condiţiile în care cererea îşi revine, iar oferta rămâne restrânsă, scrie CNBC.

Preţul a urcat cu peste 2%, ajungând la 80,09 dolari, înainte de a se relaxa şi de a ajunge la 79,70 dolari. Petrolul Brent, referinţa internaţională, a avansat cu 1,7%, la 83,32 dolari pe baril.

Preţul petrolului a crescut în ultimele zile, alături de o revenire mai amplă a materiilor prime, inclusiv a gazelor naturale şi a cărbunelui, pe fondul crizei energetice care afectează Europa şi Asia.

WTI este pe cale de a încheia a şaptea săptămână de creştere la rând, cea mai lungă serie de câştiguri săptămânale din decembrie 2013. Pentru anul în curs, atât WTI, cât şi Brent au crescut cu peste 60%. Gazele naturale au suferit puţine modificări vineri, scăzând uşor la 5,67 dolari pe milion de unităţi termice britanice. Preţurile s-au dublat de la începutul anului.

Preţurile petrolului au primit un impuls la începutul săptămânii după ce OPEC şi aliaţii săi au ales să respecte un acord anterior de a creşte producţia cu un nivel modest de 400.000 de barili pe zi în noiembrie, în ciuda penuriei de combustibil.

Preţurile mai mari la petrol se traduc prin preţuri mai mari la pompă, iar consumatorii din SUA plătesc cel mai mare preţ pentru benzină din ultimii şapte ani. Media naţională pentru un galon de benzină (3,7 litri) se situa vineri la 3,26 dolari, ceea ce reprezintă o creştere de peste 1 dolar faţă de anul trecut.