Antreprenorii din comerţ avertizează: Nu trece o zi să nu primim anunţ că s-a mai majorat un preţ, iar din China vin şocuri formidabile. Consumatorii încă nu simt întregul impact

Autor: Cristina Roşca 11.10.2021

Rata anuală a inflaţiei ar putea să urce în acest an spre 7% sau chiar peste, dublă faţă de limita superioară a intervalului ţintit de BNR Inflaţia a depăşit 5,2% în august, iar antreprenorii din comerţ anunţă previziuni sumbre l BNR a majorat dobânda de politică monetară de la 1,25% (minim istoric) la 1,5% în contextul creşterii rapide a inflaţiei Deşi analiştii internaţionali vorbeau despre o situaţie conjuncturală, există acum tot mai multe voci care spun că inflaţia va deveni o problemă pe termen lung.

Produsele care vin din China – de la pahare de carton la pe­ri­uţe de dinţi – s-au scumpit şi cu 20-25% faţă de anul trecut. Pre­ţul făinii a crescut cu 20-30% de la începutul anului pentru unii procesatori, în timp ce pâinea s-a scumpit cu 4,5% faţă de 2020, totul într-un an cu producţie re­cord la grâu. Lactatele încă nu s-au scumpit şi ele, pentru că a fost o cantitate mare de lapte în piaţă şi o cerere mică, dictată de sezonalitate, dar lucrurile urmează să se inverseze curând. Urmează şi aici majorări de preţuri.