Proteste violente la Roma împotriva certificatului verde. Liderii au fost arestaţi

Ziarul Financiar 10.10.2021

Poliţia italiană a anunţat duminică arestarea a 12 persoane, inclusiv lideri ai partidului de extremă dreaptă Forza Nuova, după violenţele de la Roma. Sămbătă au avut loc proteste în Capitală faţă de „certificatul verde” COVID-19 care va fi obligatoriu pentru toţi angajaţii.

Mii de oameni au ieşit sâmbătă pe străzile capitalei italiene pentru a se opune vaccinării şi introducerii certificatului verde. Protestele au devenit violente după ce o parte din manifestanţi au forţat cordoanele de poliţie din faţa biroului primului-ministru Mario Draghi. Un alt grup a a pătruns în sediul principalului sindicat CGIL din Italia.

„A fost un atac al unei grupări fasciste şi este inacceptabil”, a declarat duminică şeful CGIL, Maurizio Landini.

Peste noapte, zeci de protestatari au încercat, de asemenea, să pătrundă în unitatea de primiri urgenţe de la spitalul Policlinico Umberto I din Roma, forţând medicii să se baricadeze în interior.

Poliţia a anunţat într-un comunicat că 38 de ofiţeri au fost răniţi în timpul ciocnirilor cu protestatarii de la Roma.

Certificatul verde COVID atestă că deţinătorul a fost vaccinat, a fost testat negativ sau a trecut prin boală. Peste 80% din totalul italienilor cu vârsta peste 12 ani au fost complet vaccinaţi.

Orice angajat care nu prezintă un certificat verde COVID-19, va fi va fi suspendat fără plată, din 15 octombrie, dar nu poate fi concediat.

Emanuele Fiano, parlamentar al Partidului Democrat de centru-stânga, a declarat că partidul său va prezenta luni o moţiune parlamentară pentru scoaterea în afara legii a grupurilor precum Forza Nuova care susţin ideologii neofasciste.